8 000 renar försvunna i Norrbotten – hittar inte föda

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals renar är på vift i norra Sverige efter att betesmarkerna fryst till is. Renskötaren Tomas Sevä från Kitkiöjoki i Norrbotten menar att renarnas beteende beror på växthuseffektens framfart.

– Nu kom det tidig snö på hösten som frös till och sen drog renar iväg, säger han. 

Den tidiga snön och efterföljande kallare väder har enligt Tomas Säva lett till att samebyarna inte hann ut i skogen och börja samla renarna innan de drog iväg från sina ordinarie renbetesmarker.

– Nu har renar spridit sig i två länder och svårigheten att få tillbaka dem börjar vara riktigt påtaglig. Det här ska inte inträffa, förut pratade förfäderna om 30 års mellanrum men nu är det årligen återkommande, säger Tomas Sevä.

Forskaren är inte förvånad

Gunhild Rosqvist, professor i geografi vid Stockholms universitet, är inte förvånad över det inträffade.

– Vi har forskat med renskötare i åtta år och det här blir vanligare och vanligare, säger hon.

Väderomställningarna har enligt henne blivit mer oförutsägbara. Det har blivit vanligare med en stor mängd snö tidigt under hösten för att vädret sedan blir mildare, vilket leder till att det bildas is på lavarna, som är renarnas primärföda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.