Porträtt på familjerättsadvokaten Ann Bergström samt några barnleksaker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du familjerättsadvokaten Ann Bergströms fräna kritik mot hur Älvsbyn hanterade de upprivna LVU-placeringarna. Foto: Erica Olofsson/SVT

Advokaten sågar Älvsbyns upprivna LVU-beslut: ”Barnen helt rättslösa”

Publicerad

De tre LVU-placerade barnen i Älvsbyn fick aldrig någon offentlig företrädare innan återföreningen med föräldrarna – och nu riktar barnens tidigare advokat stenhård kritik mot kommunens agerande.

Enligt socialtjänstlagen ska en kommun, innan de upphäver en LVU-placering, skicka en begäran till förvaltningsrätten om att förordna ett eget offentligt biträde till barnet.

Det gjordes inte när Älvsbyns kommun rev upp barnens LVU-placeringar.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

– Barnen är helt rättslösa och har ingen som lyfter fram deras perspektiv och för deras talan. De hade ingenting att säga till om innan beslutet togs, säger barnens tidigare advokat Ann Bergström.

Hade rätt till sin tidigare advokat

Hade kommunen följt regelverket hade förvaltningsrätten förordnat just Ann Bergström. Hon har en god insyn och företrädde barnen i såväl förvaltningsrätten som kammarrätten när föräldrarna överklagade LVU-besluten.

– Men det kom aldrig in någon begäran, säger Victoria Bäckström, domare vid förvaltningsrätten.

Domstol ansåg att LVU skulle bestå

Enligt socialtjänstlagen får inte en kommun besluta att vård enligt 2 § ska upphöra förrän de omständigheter som föranleder vården har förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt.

Men i flera domar gällande barnen i Älvsbyn har rätten konstaterat att det inte framkommit något nytt.

Vad tänker du om Älvsbyns kommuns agerande?

– Jag har aldrig varit med om något liknande och blev väldigt förvånad. Jag har precis som rätten ansett att vården ska fortsätta, säger Ann Bergström.

I videon hör du advokatens kritik mot Älvsbyns kommun.

Ur Kammarrättens senaste dom i LVU-fallet:

I kammarrättens senaste dom (den 30 maj 2023) står det följande:

”Förvaltningsrätten anser mot bakgrund av det anförda att det inte skett varaktiga och genomgripande förändringar i hemmiljön och att det alltjämt finns en påtaglig risk för att barnens hälsa och utveckling skulle skadas om de skulle flytta hem” .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

Mer i ämnet