Affären i Hakkas är viktig för byborna. Det här är en arkivbild från affären. Foto: SVT

Affären är Hakkas livsnerv

Uppdaterad
Publicerad

En femtedel av länets yta saknar lokal service, visar en kartläggning av SVT. I Hakkas i Gällivare stängde bensinmacken i somras, men mataffären är fortfarande kvar och fungerar som byns samlingsplats.

Ungefär en femtedel av Norrbottens yta har dött ut, i den mening att all form av service slagits ut, visar en kartläggning av SVT Nyheter. Med service menas till exempel skolor, butiker, bensinstationer och äldeomsorg i glesbygd.

LÄS MER: Här försvinner glesbygdens service

#dödazoner

I Hakkas blev man av med bensinstationen sommaren 2016. Då bestämde sig byborna för att starta en egen tankstation som invigdes i höstas.

Livsviktig affär

Men Hakkas mataffären är fortfarande kvar och den är byns livsnerv och otroligt betydelsefull för många bybor. Robert Vennström har flyttat till Yrttivaara, som ligger nära Hakkas, från Gällivare.

– Hade inte affären funnits så hade jag varit tveksam till att flytta tillbaka, säger han.

Ingrid Kuoppa från Hakkas håller med om affärens betydelse.

– Hade inte affären funnits hade livet blivit svårt, jag kan inte ens tänka mig hur det skulle vara.

Gunilla Helén Johansson driver affären i Hakkas. Hon började som anställd 1974 och tog över butiken 2003. Hon vet vad som krävs för att driva en butik på landsbygden.

– Du måste jobba mycket ideellt. Sedan måste du ha en familj som ställer upp för dig, säger Gunilla Helén Johansson.

Oklar framtid för affären

Hakkas ligger 5 mil från Gällivare dit pendlar många för att jobba. Hur framtiden ser ut för butiken tänker inte ägaren Gunilla Helén Johansson på så mycket för tillfället, då hon har fullt upp med de dagliga sysslorna i butiken.

– Det som oroar mig allra mest är att min ålder inte talar för mig något mer. Jag vill inte lägga ner butiken, det vore hemskt, men det fixar sig nog, de besluten skjuter jag framför mig hela tiden, säger Gunilla Helén Johansson.

SÅ GJORDES KARTLÄGGNINGEN

Livsmedelsbutikerna är det mest finmaskiga nätet av lokal service, därför har vi utgått från de butiker som finns i dag när vi gjort kartläggningen. Med hjälp av länsstyrelsernas listor över mindre livsmedelsbutiker har vi prickat in dessa på en karta. Det närområdet som butiken servar har vi satt till en mil. Statliga myndigheten Tillväxtanalys använder mer än tio minuters resväg till butik i sina kartläggningar av tillgången till service, vilket är en liknande avgränsning.

Utifrån den kartbild vi fick fram tittade vi närmare på de områden som saknar butiker. Stora områden kunde sorteras bort eftersom det aldrig funnits vare sig butiker eller annan service där. Det handlar om stora delar av fjällvärlden, myrområden och nationalparker.

Efter det har en andra genomgång gjorts, där vi med stöd av kunskap som finns inom SVT:s redaktioner, och i vissa fall efter kontakter med lokalbefolkning, kunnat identifiera de områden där det tidigare funnits grundläggande service, men där denna lagts ned under de gångna årtiondena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#dödazoner

Mer i ämnet