-Hittills är vi ett 20-tal personer. Jag skulle gärna se att vi blir 40-50 men så många som möjligt är förstås positivt, säger initiativtagaren Georg Knutsson.
Totalt har cirka 12 000 småsparare köpt aktier i Northland Resources och enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank, har dessa i snitt förlorat omkring 48 000 kronor.
Har fällts för vilseledande
Claes Hemberg anser att det är motiverat att aktieägarna stämmer bolaget och att det är uppenbart att det handlar om mer än att de gjort en dålig affär.
-Den 23 januari saknades det plötsligt 2,5 miljarder i Northland Resources. Det kan inte ha hänt över en natt och då måste ledningen löpande informera aktieägarna, men det gjorde man inte, säger Hemberg.
Han konstaterar att Oslobörsen redan bötfällt bolaget för att ha vilselett aktiemarknaden och att småspararna sannolikt kan ta stöd i detta.
Inga stora institutioner har investerat i Northland Resources. Claes Hemberg tror att det har bidragit till ledningens underlåtenhet att informera om de stora hålen i bolagets kassa.
-Absolut. Hade det funnits storägare med i bilden så hade de varit betydligt hårdare i sina krav på information. De hade aldrig låtit detta passera.
Fakta
Fakta: Northlands kris
* Northland Resources inledde brytning av järnmalm i Pajala förra hösten. I början av 2013 meddelade bolaget att det saknades mer än två miljarder kronor för att fullfölja investeringarna och aktien störtdök.
* Northland fick akuta likviditetsproblem men beviljades rekonstruktion. De obetalda skulderna var då cirka en halv miljard kronor.
* Rekonstruktionen avbröts på försommaren sedan ett konsortium med Folksam, Peab, affärsutvecklingsföretaget Norrskenet och Metso gått in med 100 miljoner dollar.
* I november meddelade bolaget åter att ett kapitaltillskott är nödvändigt. Den här gången behövs en miljard kronor före nästa höst.
* Bolaget har primär börsnotering i Toronto men handlas även via Oslo Börs och på First North-listan. (TT)