Sjuksköterskan och KBT-terapeuten Ewa-Karin Ottoson berättar om äldres missbruk. Foto: SVT

Äldres missbruk ökar markant – många dödsfall på grund av alkohol

Uppdaterad
Publicerad

En bullbakande farmor är kanske inte det första man tänker på när man hör ordet missbruk. Men missbruket bland äldre ökar markant runt om i Sveriges kommuner, och likaså antalet alkoholrelaterade dödsfall.

– Det är känsligt för äldre är uppvuxna i en tid då man inte pratade om sina problem, säger Ewa-Karin Ottosson som utbildar och föreläser i ämnet.

Folkhälsoinstitutet har noterat en ökad alkoholkonsumtion bland äldre de senaste åren jämfört med tidigare generationer, särskilt bland kvinnor.

Bara inom beroendevården fördubblades antalet äldre kvinnor mellan 2006 och 2015 enligt Socialstyrelsen.

Dödsfallen ökar

Sjuksköterskan och KBT-terapeuten Ewa-Karin Ottoson föreläser och utbildar vård- och omsorgspersonal runt om i landet om äldre och missbruk.

– Det är skamfyllt och känsligt för äldre är ju uppvuxna i en tid då man inte pratade om sig själv och sina problem, utan stängde det inom sig, säger Ewa-Karin Ottoson.

Samtidigt visar statistik från Socialstyrelsen att allt fler äldre söker sjukvård för alkoholrelaterade diagnoser. Antalet dödsfall kopplade till alkohol bland personer över 65 år har ökat med 41 procent mellan 2001 och 2015, enligt samma myndighet.

Ändrad syn på drickande

– Dels beror det på att synsättet är förändrat. Det är okej att dricka både för damer och män som är äldre. Det är mer jämlikt och sedan lever vi längre också, säger Ewa-Karin Ottoson.

Något som ofta ställer till när det gäller att upptäcka just alkoholmissbruk bland äldre, är enligt Ewa-Karin Ottoson att symtom som skakningar, koncentrationssvårigheter och minnesluckor ofta tolkas som ålderstecken istället för missbruk.

Läkaren kan feltolka 80-åringen

– Det är få läkare som ställer frågan om hur det står till med alkoholkonsumtionen när en dam i 80-årsåldern lider av darrningar och minnesluckor, utan man antar att det hör till ålderdomen.

Mindre än hälften av landets kommuner och landsting har rutiner för samordning mellan äldreomsorg och missbruksvård, enligt Socialstyrelsens rapport 2018.

Problem för hemtjänsten

Därför blir det också svårt för hemtjänstpersonalen som möter många av de äldre missbrukarna, berättar Åsa Södersten Åberg som är enhetschef vid hemtjänsten i Älvsbyn.

– Det kan ta ganska lång tid innan man förstår vad som egentligen är problemet för de är jätteduktiga på att dölja det även för personal, säger hon.

Väldigt många äldre har mediciner där alkohol kan påverka.

– Personalen ska bedöma hur onykter den här personen är och om det är lämpligt att de får exempelvis sitt morfin – många är unga och har inte den erfarenheten, säger Åsa Södersten Åberg.

Alkoholär farligare för äldre – i klippet ovan förklarar Ewa-Karin Ottosson varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.