Som en följd av den nya lagen om tillståndsplikt för skyddat boende har kvinnojouren Hera i Arvidsjaur beslutat att lägga ner sin verksamhet sista april, vilket PT var först med att rapportera.
Kvinnojourens skyddade boende stängde den 1 mars.
– Vi saknar pengar och utbildad personal som den nya lagen kräver. Nu befarar jag att fler kvinnor kommer att stanna kvar i en våldsam relation när kvinnojouren stänger, säger Kristina Alexandersson.
Flera kvinnojourer drabbade
När det gäller de skyddade boendena så finns det ingen kvinnojour i Norrbotten som har kvar dessa.
Redan i början av året bommade kvinno- och tjejjouren Pärlan i Älvsbyn igen sin verksamhet och stängde skyddsboendet.
Kvinnojouren i Boden kommer mest troligt att lägga ned sitt skyddsboende till sommaren. Något som redan Jokkmokk och Gällivare gjort.
– Den nya lagen om tillståndsplikt blev dödsstöten för vårt skyddade boende, säger Anna Krigsman, verksamhetsansvarig på kvinnojouren Nike i Gällivare.
Bekymrad över framtiden
Kristina Alexandersson är bekymrad över att många kvinnojourer i Norrbotten tvingas stänga sina skyddade boenden och att vissa verksamheter upphör helt.
– Jag vill att det satsas lika mycket pengar på mäns våld mot kvinnor som på arbetet med att motverka kriminalitet i landet, säger hon.
Även Elisabeth Qvarnström, ordförande för Lillasyster i Piteå, är mycket bekymrad över konsekvenserna för de ideella kvinnojourerna.
– Det är viktigt att reglera oseriösa aktörer, men man förbiser den kunskap och erfarenhet jourerna har av att på ideell basis ha skyddat, stärkt och hjälpt utsatta kvinnor under 40 års tid, säger hon.
I klippet: Hör vilka farhågor Kristina Alexandersson ser med nedläggningen i Arvidsjaur.
Så ser kvinnornas stöd ut i Norrbotten:
- Arjeplog: Har ingen kvinnojour, men har haft ett avtal och samarbete med jouren i Arvidsjaur.
- Arvidsjaur: Kvinnojouren Hera stängde skyddsboendet den 1 mars och den sista april 2024 upphör verksamheten helt.
- Boden: Kvinnojouren lägger mest troligt ned sitt skyddsboende till sommaren och kommer endast erbjuda stödsamtal.
- Gällivare: Kvinnojouren Nike i Gällivare stängde skyddsboendet för drygt ett år sedan. Erbjuder i dag stödsamtal.
- Haparanda: Kvinnojouren Vera stängde skyddsboendet när den nya lagen trädde i kraft. Erbjuder i dag akutboende och stödsamtal.
- Jokkmokk: Akkas kvinnojour stängde skyddsboendet när den nya lagen trädde i kraft. Erbjuder stödsamtal.
- Luleå: Kvinnojouren Iris i Luleå stängde skyddsboendet när den nya lagen trädde i kraft. Erbjuder i dag akutboende och stödsamtal.
- Tjejjouren i Luleå har stödsamtal.
- Kalix: Kvinno- och tjejjouren stängde skyddsboendet för cirka två år sedan på grund av den nya lagen. Erbjuder i dag akutboende och stödsamtal.
- Kiruna: Kvinnojouren Kiruna har sedan 1,5 år inget skyddat boende. Erbjuder stödsamtal och akutboende åtminstone året ut.
- Pajala: Ska öppna Rauha kvinnojour, kommer erbjuda stödsamtal.
- Piteå: Kvinnojouren Lillasyster stängde skyddsboendet när den nya lagen trädde i kraft. Erbjuder i dag akutboende och stödsamtal.
- Älvsbyn: Kvinno-och tjejjouren Pärlan stängde verksamheten med skyddat boende och stödsamtal den 1 januari 2024.
- Övertorneå/Överkalix: Kvinnojouren Athena stängde ned skyddsboendet för snart två år sedan. Erbjuder stödsamtal.
Akutboende
Kvinnojouren behöver inte söka tillstånd för att öppna ett akutboende. Däremot får de inte placeringar från socialtjänsten. Jouren måste göra en orosanmälan till socialtjänsten om barn följer med sina mammor till jouren.
Skyddat boende (högre säkerhet)
Den nya lagen som trädde i kraft den 1 april kräver att den som vill bedriva skyddat boende söker tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det ska även finnas utbildad personal tillgänglig på boendet dygnet runt.
Källa: SVT