Älvsbybor: ”Stiger vattnet lite till så måste vi flytta”

Uppdaterad
Publicerad

De höga vattenflödena fortsätter ställa till stora problem i Norrbotten. Värst väntas Överkalix, Haparanda och Älvsbyn drabbas.

Tidigare har vi mest hört om översvämningar vid fritidshus, vägar och stigar både centralt och i utkanten av centralorterna.

Men nu finns risk att hela villakvarter och enskilda husägare drabbas. Exempelvis i Älvsbyn.

Översvämningar i Norrbotten

– Man kan inte vänta för länge för då får man pulsa i vattnet och stiger det lite till så måste vi flytta ut, säger Henry Nilsson och hans familj som är bofasta i Övrabyn tillhörande Älvsbyns kommun.

Fick bygga nytt

Även om familjen Nilsson känner sig hyfsat trygga med att det inte blir värre än så här så har de varit med förr på samma adress när det gick riktig illa.

– Ja, då fick vi bygga nytt hus

Men är det verkligen värt att bo på första parkett så här vid vattnet?

– Det är värt allting, det är bra, säger Henry Nilsson bestämt.

Hur löser ni boendesituationen om det blir översvämning inne i ert hus igen?

– Ja, det får vi ta då, säger Henry Nilsson.

I Boden stiger vattnet långsammare nu

Boden är en av orterna som hittills drabbats hårdast i länet men där har man nu med hjälp av exempelvis sandbarriärer förberett sig på mer vatten.

Men trots att man befarade att problemen skulle förvärras idag och i morgon så har vattnet börjat stiga långsammare där, enligt räddningstjänsten med bara 2-3 cm senaste dygnet.

På andra håll ser läget sämre ut och därför skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap upp 900 meter barriär till Luleå i förmiddags för att klara av de höga vattenflödena.

De här barriärerna ska sen delas ut till de kommuner som har störst behov, och just nu ser det ut att bli Överkalix, Haparanda och Älvsbyn.

– Det regnar ju en del i fjällen och det värsta som kan hända nu är om fjällfloden flyter ihop med flödet vi har nu för då får vi enorma mängder vatten. Och hur snabbt fjällfloden kommer är det ingen som vet, säger Margareta Lundberg som är säkerhetssamordnare i Älvsbyn.

Hur tycker du att älvsbyborna ska agera?

– De ska absolut inte fara ut på älven och åka båt. För igår for det förbi en båt här i Övrabyn och det ställer till det med en massa vågor in och det kan vara skillnaden om trossbotten på huset klarar sig eller blir full med vatten, säger Margareta Lundberg.

Många sommarstugeägare har ju också drabbats hårt, hur prioriterar ni där?

– Ja, många har drabbats men vill man bo strandnära så är det här en risk man tar. Man har ett stort ansvar själv. Vi prioriterar kommunala fastigheter och liv och hälsa, säger Margareta Lundberg.

I Haparanda väntas ökade flöden

På eftermiddagen höll Räddningstjänsten i Haparanda en presskonferens där räddningsledaren Fredrik Wuopio sa att SMHI nu varnar för ökade flöden i Torneälven.

– Där ligger nu en klass 2-varning men som om flödena ökar kan komma att innebära en klass 3-varning.

Han berättar att Haparanda nu fått upp 600 meter av den begärda barriären från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Vi bygger beredskap och får hantera situationen efter hur det hela utvecklar sig.

Områden i farozonen i Älvsbyn

Nedre Östermalm

Färjvägen och norrabyvägen vid älvsbybron

Övrabyn

Polarhotellet och Folkets hus de centrala delarna av kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Norrbotten

Mer i ämnet