Det är ett mycket ansträngt vårdplatsläge på Sunderbyn. Foto: SVT

Ansträngt läge på Sunderbyn – skickar hem patienter: ”Sjukast går alltid först”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett mycket ansträngt vårdplatsläge på Sunderby sjukhus utanför Luleå och regionen uppmanar nu patienter med lindriga besvär att inte söka sig till sjukhuset i första hand.

– Den sjukaste går alltid först, säger Moa Bjerner, chef division Länssjukvård.

På akutmottagningen på Sunderbyn sker nu en skarp prioritering, där sjukast går först. Patienter med lindriga besvär, såsom halsont, kan bli hänvisade till egenvård eller hälsocentral. Region Norrbotten uppmanar därför personer att som inte söker för akuta problem i första hand kontaktar 1177 eller sin hälsocentral.

Det ansträngda läget beror till stor del av den knappa bemanningen under sommaren, enligt Moa Bjerner.

Vårdkrisen i Norrbotten

– Vi har ju kronisk vårdplatsbrist. Vi har kapacitetsbrist även normalt under året. Men det accelereras under sommaren, säger hon.

Regionen understryker samtidigt att de med allvarliga och akuta skador eller sjukdomstillstånd inte ska tveka att åka till akutmottagningen eller ringa 112.

– Vi vill ju verkligen att de som har akuta besvär ska till akutmottagningen, det är jätteviktigt, säger Moa Bjerner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet