Arbetslösheten i Norrbotten och Västerbotten är lägst i landet. Samtidigt som enorma investeringen är planerade de kommande 20 åren; Batterifabriken Northvolt i Skellefteå, LKAB:s satsning på fossilfri järnsvamp, HYBRIT:s satsning på fossilfritt stål och H2 Green Steel i Svartbyn i Boden.
I nuläget har Arbetsförmedlingen inga exakta siffror på hur många jobb det handlar om. Men på enbart Northvolts batterifabrik räknar man med 3 000 anställda.
Northvolt: Ska bli enkelt att flytta till Norrland
Under torsdagens presskonferens, där både Arbetsförmedlingen och Northvolt medverkade, berättade batterifabrikens tillväxtdirektör Katarina Borstedt att de räknar med att 50 procent av personalen måste rekryteras från södra Sverige.
– Vi måste möjliggöra de norra delarna av Sverige ännu mer. Det ska bli enkelt att ta sig dit, enkelt att flytta dit. Alla barriärer måste bort så ingen tvekar inför en eventuell flytt, säger hon.
”Måste accelera upp arbetet”
Arbetsförmedlingen är inne på samma linje. Mellan 2006 till 2012 pågick en stark utflyttning i båda länen. Den trenden har sedan fortsatt i Norrbotten medan det går bättre för Västerbotten.
– Vi måste accelerera upp det här arbetet med att marknadsföra regionerna. Det finns stora möjligheter för personer att få jobb här uppe i norr, säger Martin Gandal, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Per-Anders Ruona, arbetsförmedlingschef norra Norrbotten, instämmer.
– Vi har ett stort behov av att locka fler människor till de två nordligaste länen. Vi måste lyfta länen då arbetskraftsbehovet är så pass stort.
Ska locka skåningar med information
Arbetsförmedlingen hoppas bland annat på att locka människor från till exempel Malmö, Västerås och Södertälje då arbetslösheten är relativt hög på dessa platser.
Kan det bli svårt att locka folk från Skåne till Norrbotten?
– Vi ska locka genom information och kunskap om alla möjligheter som kommer att finnas. Det kommer inte att gå över en natt utan något som sker under flera år framöver.
Norr-och Västerbotten kan tvingas konkurrera
Arbetsförmedlingen flaggar även för att det finns risk för ”kannibalism” mellan Västerbotten och Norrbotten då behovet av arbetskraft är så pass högt.
– Om vi inte lyckas få ett helhetsperspektiv och jobba tillsammans från syd till norr kommer länen tvingas konkurera om samma arbetskraft, säger Martin Gandal, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Under presskonferens lyfte man även fram vikten av att vidareutbilda sig då många av de nya jobben kommer att kräva någon slags utbildning.
– Många arbetssökande kommer att behöva utbilda sig. Många har för låg utbildning som inte matchar mot arbetsmarknadens behov så utbildning är oerhört centralt, säger Per-Anders Ruona, arbetsförmedlingschef norra Norrbotten.