Undersköterskan Maritha Juhlin arbetar på Pershindersagården i Luleå. Hon har hunnit med ett långt yrkesliv inom äldreomsorgen. Hon är i en bransch där de flesta inte orkar fram till 65-årsdagen.
Känner sig otillräcklig
Egentligen tycker hon om att arbeta med äldre men hon känner sig otillräcklig.
– Ska jag tala sanning så är jag inte en god ambassadör för vården. Jag kan inte ljuga om verkligheten, för vi går på knäna. Vi har fått allt mer att göra och jag känner att jag räcker inte till, säger Maritha Juhlin.
Har anmält situationen
På avdelningen där Maritha Juhlin jobbar bor det åtta gäster och personalen består av fem personer som delar på tidig morgon till kvällen då natten avlöser.
Förutom att sköta om gästerna och aktivera dem ingår det i arbetsuppgifterna att städa, göra i ordning måltiderna, tvätta gästernas kläder och finns tillgängliga även för anhöriga.
Personalen upplever så stora arbetsmiljöproblem att facket gjort en anmälan till arbetsgivaren och Arbetsmiljöverket.
Men arbetssituationen är inte ovanlig på något sätt, enligt Kommunalarbetareförbundet.
Tar inte in vikarier
Organisatoriska problem, stor arbetsbörda och stress, är vad som brukar visa sig vid en inspektion. Det handlar inte bara om fysiska orsaker utan också om att man inte tycker sig räcka till för de äldres behov:
– Den utveckling man ser är ett rent ekonomiskt tänk, det handlar bara om att spara kronor och ören. Man kan till exempel sätta i system att inte ta in vikarier när någon är sjuk. Det betyder att man i realiteten har man mycket mindre personal än vad man beslutat om, säger det regionala skyddsombudet Ingela Olsson vid Kommunal i Norrbotten.
Arbetsskadorna inom vård och omsorg är många. Skador i leder och muskler ligger bakom 44 procent av kvinnors anmälda arbetsskador och de flesta tvingas lämna jobbet i förtid.
Gör många lyft ensammen
Det är inte ovanligt med till exempel ensamlyft :
– Det är lätt att man gör det fast det är fel. Man uträttar mycket själv istället för att påkalla hjälp från en annan avdelning för det tar för lång tid, säger Barbro Wikström.
Jobbet har satt sig i kroppen på både Barbro Wikström och Maritha Juhlin.
– En långsiktig nötning på kroppen gör att man har värk i nacke och axlar och det har jag problem med. Dom flesta har ont i ryggen eller knäna. Det är inget man är hemma för, det anses som en normalitet, säger Maritha Juhlin.