Smittskyddsläkare Anders Nystedt vill gå till botten med covidutbrottet vid äldreboendet i Överkalix. Foto: Arkiv/Stig Holmfrid, SVT/Kristian Åkergren, SVT

Åtta dog på äldreboende i Överkalix – nu ska de överlevande utredas

Uppdaterad
Publicerad

Efter de åtta dödsfallen på äldreboendet i Överkalix kommun vill smittskyddsläkaren Anders Nystedt gå till botten med covid-utbrottet. Därför kommer man nu att utreda hur de överlevande på boendet har svarat på vaccinet.

– Det här är oplöjd mark så vi vet inte om vi kan dra några slutsatser, säger han till SVT.

Den tredje september insjuknande den första personen på äldreboendet i Överkalix. Viruset spreds som en löpeld och några veckor senare hade åtta personer dött med covid-19.

– Det är dramatiskt många. Så många borde det inte ha varit, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Coronaviruset i Norrbotten

Ska kolla deras antikroppsnivåer

Efter utbrottet har Nystedt flaggat för att händelsen måste utredas. Och under nästa vecka vill man börja kontrollera vaccinsvaren hos de äldre, alltså hur brukarna har reagerat på vaccinet, genom att ta blodprover.

Om du tar vaccin mot covid-19 får du antikroppar mot något som kallas för spike-protein och är en del av viruset.

– Vi ska undersöka hur höga antikroppsnivåer de äldre har mot Spike jämfört med andra vaccinerade. Har de lägre nivåer motsvarande andra äldre?

”Det här är oplöjd mark”

Samma studie ska sedan genomföras på ytterligare ett boende i Norrbotten, för att se om det finns några skillnader med boendet i Överkalix. En liknande studie ska även göras i Umeå. Än så länge finns det alltså inga svar – men desto fler frågor.

– Kommer brukarna att behöva fler än tre doser? Eller har det varit krångel med deras vaccinering? Vi vet att vaccinet har varit känsligt för temperatur och skakningar, kan det ha varit något fel på vaccinet som de i Överkalix fick?

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt vill dock sätta upp en brasklapp.

– Det här är oplöjd mark så vi vet inte om vi kan dra några slutsatser. Men vi måste ändå försöka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet