Badhusbygget i Kiruna har blivit en dyr historia och ännu är inte slutkostnaden klarlagd. Foto: Arkiv, Teuvo Palomäki/SVT

Badhuset blir försenat igen – begär ytterligare 70 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

De 800 miljoner kronor som är avsatta för badhusbygget i Kiruna är slut och nu föreslås ett tilläggsanslag på ytterligare 70 miljoner.

Det nya simhallsbadet i Kiruna skulle redan ha stått klart enligt de ursprungliga planerna. Nu står det också klart att invigningen lagom till jul inte blir av utan det kommer att dröja ett antal månader in på 2024 innan premiärbadet kan ske.

Det framgår av en skrivelse från kommundirektören Johan Bergstad och strategen Stig Thorneus.

Badhusbygget i Kiruna

Här framgår också att de upparbetade kostnaderna för badhuset den 14 juni uppgick till 838,4 miljoner, vilket är 38,4 miljoner mer än vad som hittills är avsatt.

Slutkostnaden inte klarlagd

Den 6 februari i år sköt kommunfullmäktige till 80 miljoner, men Kirunabostäder varnade redan då för att det skulle behövas det dubbla. De nya siffrorna visar att farhågorna var berättigade.

– Nej, det här kommer inte som någon överraskning. Nu har vi ju en ny projektledning på plats och de har kunnat börja bryta sig in i de kostnader som uppkommer, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Någon säker prognos för slutkostnaden har inte kunnat läggas fram. Bygget fortskrider på löpande räkning och det är bland annat osäkert om det behövs en omprojektering.

I skrivelsen står också att läsa: ”Den slutliga kostnaden blir sannolikt inte klarlagd förrän efter en förlikning eller eventuell tvist efter det att byggprojektet avslutats.”

Mats Taaveniku säger sig dock se ljuspukter.

– Vi har en betydligt bättre stämning i projektgruppen nu och vi tar stora kliv när det gäller att utvärdera vad som har hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Badhusbygget i Kiruna

Mer i ämnet