– I offentligen behöver vi bli bättre på att skapa möjliga möten mellan olika åldrar. Det ska bli tillåtet för en grupp ungdomar att gå i på ett bibliotek och inte bara bli hänvisade till en hörna som är till för dem, utan redan i bemötandet ge dem tillgänglighet till hela biblioteket. Nu bygger vi gärna utrymmen specifikt för vissa åldersgrupper. säger Natalie Davet, doktorand i barn-och ungdomsvetenskap vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet.
Slagits ihop
I torsdags berättade SVT Norrbotten om hur Övertorneå kommun valt att slå ihop ett äldreboende med en förskola i Pello. De har varsin avdelning men vistas under samma tak. Tanken är att de ska mötas flera gånger i veckan för att sjunga, pyssla eller leka. Liknande boenden finns eller ska byggas på andra ställen i landet i till exempel Umeå, Ängelholm och Avesta.
– Jag tror att det här är ett fenomen som kommer att bli vanligare och vanligare eftersom att vi under ganska lång tid i Sverige har varit duktiga på att bygga bort det naturliga mötet mellan olika generationer, säger Natalie Davet.
Hon fortsätter:
– Och nu kanske man börjar tänka om och se behållningen i att faktiskt ha mötesplatser där man möts och att det finns vinster både för barnen och de äldre, säger Natalie Davet, doktorand i barn-och ungdomsvetenskap vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet.
”Angår oss allihop”
Natalie Davet som just nu skriver på en avhandling om generationsintegrerande verksamheter, och hur man förenar barn, unga vuna och äldre i olika kulturverksamheter. Hon ser fler fördelar än nackdelar med att låta äldre och barn mötas. Till exempel kan de två grupperna få mindre fördomar om varandra samtidigt som existentiella frågor kan få en mer naturlig plats hos barnen.
– Döden är ju ingenting som angår bara oss äldre, utan den angår ju oss allihopa och är någonting som små barn också funderar på förstås.