En bärplockare häller bär i hink. Till höger Sara Avander på Länsstyrelsen i Norrbotten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska kommunerna i Norrbotten jobba för att det inte ska bli missförhållanden under årets bärsäsong. Hör Sara Avander på Länsstyrelsen Norrbotten i klippet. Foto: SVT

Bärsäsongen närmar sig – förberedelser behövs i Norrbottens kommuner

Publicerad

Varje år kommer gästarbetare till Sverige för att plocka bär. Missförhållanden har skett, bland annat i Älvsbyn för tre år sedan. Nu finns en handlingsplan som ska göra kommunen bättre förberedd.

Handlingsplanen finns till för att motverka tidigare händelser och ska göra Älvsbyn redo inför bärsäsongen.

2019 och 2020 rapporterade SVT om misstänkt människoexploatering i Vidsel och Älvsbyn.

Länsstyrelsen i Norrbotten är nöjda med Älvsbyns kommuns arbete efter händelserna och vill att resten av Norrbotten ska ta efter.

– De här är något vi önskar att alla kommuner hade. För det gör att man är bra rustad om saker händer, säger Sara Avander Länsstyrelsen i Norrbotten.

Handlar om människor

Arbetsförhållandena gästarbetarna har i Sverige har länge diskuteras och i år nekades ett stort antal av sökande arbetarna tillträde i Sverige av Migrationsverket, dessa beslut har blivit överklagade och flera har lyckats. Sara Avander tycker att debatten har blivit skev.

– Mycket har handlat om att det kommer bli högre bärpriser. Det borde betyda mer att människor inte blir utnyttjade på vägen.

Nyligen dömdes två bärföretagare i Åsele i Västerbotten för grov människoexploatering till två och ett halvt års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.