Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill återreglera bilbesiktningsbranschen – för att minska avstånden för fordonsägare i glesbygden. Hör honom och Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi (S) i klippet. Foto: Micke Nyberg/SVT

Regeringen vill återreglera bilbesiktningen – ska finnas även på ”olönsamma” orter

Publicerad

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill återreglera bilbesiktningsbranschen – för att minska avstånden för fordonsägare i glesbygden.

– Det vi ser nu är ett stort marknadsmisslyckande, säger han.

Under de senaste åren har bilbesiktningar och mobila bilbesiktningar lagts ned för att de inte är lönsamma och drygt 10 000 fordonsägare i glesbygd har mer än åtta mils resa för att få sina bilar kontrollerade.

Den så kallade avregleringen har också betytt att priset för en besiktning gått upp med 60 procent.

Besiktningsbranschen återregleras

Men det ska bli ändring på det i framtiden, enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) som besökte Luleå på måndagen.

– Det här duger inte. Det är ett marknadsmisslyckande att bilbesiktningen inte finns i hela landet och därför kommer vi att återreglera branschen. De fem stora aktörer som finns på marknaden i dag måste ta ett geografiskt ansvar om de vill vara kvar. Alternativet är att man får ta ut en licensavgift som täcker besiktningsmarknaden även i de glest befolkade delarna som anses olönsamma, säger han.

”Upp till 50 mils resa”

Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi menar att arjeplogarna har minst 20 mil tur-och retur till Sorsele eller Arvidsjaur när de ska besiktiga sina fordon.

– Men om man har otur och det inte finns några lediga tider där kan man få resa upp till 50 mill till en besiktning. Det är ohållbart och slår hårt mot näringslivet. I somras hade vi fordon från räddningstjänsten som hade körförbud på grund av det. Därför är det här ett välkommet besked, säger Isak Utsi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.