Blandade reaktioner på Vittangigruva

Publicerad

Grafitmalm från Nunasvaara nära Vittangi kan få betydelse för utvecklingen av supermaterialet grafen. Men bland Vittangiborna är reaktionerna på gruvplanerna högst blandade.

Per-Olov Sandström är Vittangibo hör till de som hoppas på en grafitgruva på berget Nunasvaara en mil österut från byn.

– Jag ser bara positivt på det, och om man tänker på det är ju något unikt som kan hända. Men jag är mineralentusiast sedan 40 år tillbaka och jag har alltid sagt till utländska bolag att de borde titta på Nunasvaara, säger han.

Hans bild är de flesta i byn också är positiva och tror att de som hittills har protesterat kommer att ändra sig.

– Börjar de tänka efter så är det ju en annan typ av brytning som de ska ägna sig åt, säger han.

Från Talga resources sida betonar man också att deras metod att såga blocken direkt ur i berget har en relativt liten mijlöpåverkan och att förståelsen av det kommer att påverka opinionen.

– Tradtionen inom gruvnäringen är att borra och spränga, så det tar tid att förstå har liten påverkan den här metoden har och vilket litet område som det handlar om, säger vd Mark Thompson.

Det är inte alla som ställer sig upp och jublar. Håkan Lundström och Ulrik Lidström är två Vittangibor som har protesterat mot provbrytningen i de samråd som har hållits. De är fortfarande motståndare till en gruvetablering.

– Det är ju här kortsiktig. Det ger pengar i några år och sedan är det ett stort sår i marken, säger Ulrik Lidström.

Samtidigt behöver världen metaller och ni använder dem säkert också i er vardag, är det  då inte ett hyckleri att säga nej till en gruva i ens eget närområde?

– Man se det så, men man kan också se det som att man kan spara något till de generationer som kommer efter oss, säger Ulrik Lidström.

Bland de naturvärden som de anser står på spel är framför allt Torne och Vittangi älvar.

– Vittangiälven är till exempel den enda älven som inte har fast bebyggelse, säger Håkan Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.