Bohdan Havryliuk flydde kriget i Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mycket har hänt i Bohdan Havryliuks liv sedan han flydde Ukriana och kom till Kiruna. Hör han berätta om sina erfarenheter i klippet. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Bohdan flydde kriget: ”Kiruna viktigaste steget i livet”

Publicerad

Den första ukrainska flyktingfamiljen som kom till Kiruna 2022 var Bohdan Havryliuk och mamma Yulia. Efter två år uppfyller han sin dröm med studier söderut – men han är tacksam för livet i norr.

– Här upptäckte jag mig själv som konstnär, säger han.

När Bohdan och hans mamma fick veta att Migrationsverket skulle placera dem i Kiruna blev de först besvikna – och lite rädda.

– Den första veckan bodde vi helt ensamma på det gamla Scandichotellet. Där fanns inte några anställda och det kändes lite som i en skräckfilm.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Ser Kiruna som en kulturpärla

Numera är 17-åringen tacksam över att det blev just Kiruna. Han ser staden som en gynnsam plats för unga konstnärer och modern konst.

– Här upptäckte jag mig själv som konstnär och jag har känt stöd, säger Bohdan och visar sina verk på en utställning i Kirunas stadshus.

Kiruna som en plattform för arbete

Både Bohdan och hans mamma har snabbt kommit in i samhället. Vid det här laget har mamma Yulia jobbat två år på en förskola. Även Bohdan har hunnit arbeta som förskollärare och som guide på Konstmuseet i Norr.

– Jag vet inte om det bara är i Kiruna eller om det gäller hela Norrbotten, men här behövs alltid personal nästan överallt.

Kiruna som ett gemenskap

När Bohdan visar oss runt på sina favoritplatser i Kiruna hälsar han på bekanta. Han nämner många människor och mentorer som har påverkat hans liv i Norrbotten.

– Jag har ett ukrainskt pass och jag är ursprungligen ukrainare. Men nu integrerar jag mig i det svenska samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet