– Livslängden på Aitik förlängs, säger Hans Jönsson, områdeschef på Boliden Aitik.
Gruvbolagets beräkningar visar att det finns möjlighet till gruvbrytning i cirka 8 år i Liikavaara/Sakajärvi. Men trots den relativt korta livlängden försvarar Hans Jönsson, områdeschef i Boliden Aitik, etableringen – trots att många måste lämna sina släktgårdar.
– Jag har största förståelse för att detta är känslomässigt och påverkar människor. Vi har fört diskussioner med alla fastighetsägare kring de här frågorna, säger Hans Jönsson, områdeschef på Boliden Aitik.
Domstol avgör
Boliden har vetat om fyndigheten sedan 1930-talet. Men nu vill man alltså bryta fyndigheten som ligger i anslutning till den stora Aitikgruvan och dess infrastruktur. Hans Jönsson menar att det är olika intressen som måste ställas mot varandra och att det i slutändan blir domstolen som avgör - och det är där frågan ligger just nu.
– Är det värt att jobba mot en fossilfri framtid? Då behövs koppar. Är det värt att förlänga livstiden på Aitik där det jobbar 800 personer?
Bättre bryta i Gällivare än ”utlandet”
Hans Jönsson säger att fördelen att bryta fyndigheten är att man har i princip fossilfri elproduktion, vilket innebär att man kan bryta koppar med betydligt mindre koldioxidutsläpp än om den bryts i ett annat land med sämre miljövillkor.
I videon ovan kan du höra Hans Jönsson, områdeschef på Boliden Aitik, om varför gruvan behövs.