• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT:s Elias Paulsson sitter i båten på väg mot skärgårdsön Skvalpen i Luleå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med och se de kilometerlånga sandstränderna på ön Skvalpen i Luleå skärgård. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Bottenvikens åtråvärda pärla – bara en tur per år till Skvalpen

Uppdaterad
Publicerad

Landstigningsförbud stora delar av året och bara en turbåt per sommar. Följ med när SVT besöker Luleås ”Maldiverna” i den smäktande skärgården.

Luleå skärgård består av 1 312 öar, kobbar och skär. En av dem är Skvalpen, cirka 17 nautiska mil (3.1 mil) från Södra hamn. Och frågan är om den inte tar priset som den mest iögonfallande?

Bottenvikens pärla är en ungdom i sammanhanget och steg ur havet för bara hundra år sedan. Från 1 maj till den 31 juli får man dessutom inte stiga iland på ön för att fågellivet skyddas.

Även om nästan alla fåglar har lämnat ön efter häckningsperiodens slut, finns det fortfarande spår efter nykläckta fågelfötter.

Besökaren Carola: ”Rena playan”

När SVT är på plats ligger tio båtar förtöjda vid strandkanten. Familjen Sundbom, från Västerbotten, är återkommande gäster på ön.

– Vi fick veta om ön av grannar när vi köpte stugan på Kallaxön, att det var rena playan. Det är som att åka utomlands, säger Carola Sundbom.

Ön är nästan uteslutande täckt av sand och det handlar om kilometerlånga stränder. SVT passar på att besöka ön medan det är tillåtet, så häng med till den paradisiska miljön långt ut i skärgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.