Den svenska tullen har totalt omkring 40 narkotikasökhundar. Norr om Stockholm finns bara en. Det bevakningsområdet sträcker sig från Björnfjäll i Kiruna kommun ner till Gävle. Förutom många gränsövergångar till både Norge och Finland ingår flygplatser, tåg och färjor. Dessutom medverkar Boy och hundföraren Susann Haara på husrannsakningar.
Ska få ett pris
Tillsammans med övriga kollegor som har hand om gränsskyddet gör de allt de kan för att göra livet surt för de som försöker smuggla knark, vapen eller ammunition över gränsen. De gör det så bra att Boy nyligen utsågs till årets narkotikasökhund och i december får de båda ta emot priset på Stockholms hundmässa.
Priset har delats ut 26 gånger och det är faktiskt allra första gången som en hund från Norrland får det. Bland det som juryn lyfter fram i sin motivering är de 49 beslagen som duon medverkat till, att Boy och hundföraren har ett fantastiskt samspel, att de fungerar i alla miljöer och presterar lika bra under varma myggrika somrar som under kalla vintrar. ”Trots kylan som påverkar doftbilden lyckas Boy nosa upp ett stort spektrum av preparat, från amfetamin till olika tabletter, som är svåra att hitta”.
Styr den intensiva hunden
Boy är alltså duktig på att hitta fler olika typer av narkotika, men även vapen och ammunition. Susann Haara får mycket beröm och anses ha en häpnadsväckande förmåga att läsa av och styra den intensiva hunden.
– Det känns jätteroligt. Ett otroligt bra erkännande att vi gör ett bra jobb här i Haparanda. Roligt med den fina motiveringen. Roligt att han blivit så fin och duktig. När vi började var det med att lära honom att sitta, säger Susann med ett brett leende.
Hon och Boy har varit ett team i tre år. Egentligen var det tänkt att Boy, som är en labrador retriever, skulle bli en jakthund, men slumpen gjorde att Tullverket fick honom som gåva för att bli en narkotikasökhund och så hamnade hon hos Susann istället.
”Fler hundar skulle avlasta polisen”
När hon beskriver sin hund och arbetskamrat strålar det kärlek om henne.
– Han är stark, modig och ger sig inte förrän han har hittat rätt. Han tillför mycket glädje till oss i hela gruppen. Världens bästa kollega och arbetskamrat helt enkelt, säger Susann Haara.
Hon önskar att Norrland fick fler narkotikahundar, inte minst med tanke på de enorma avstånden.
– Skulle vi ha fler hundar kunde vi klara av att stoppa mer narkotika vid gränserna. Det skulle avlasta polisen. Mycket av brottsligheten startar med narkotikan, säger hon.
Stolt ögonblick väntar”
Beviset för utmärkelsen delas ut den 8 december.
– Jag kommer att vara väldigt stolt över att stå där på prisutdelningen, säger Susann och ser ut, just det, stolt.
Den kontrollen som vi var med på, längs E 4, på gränsen mellan Haparanda och Torneå, hittades ingen narkotika. Vi fick dock se hur bra nos Boy har. Susann preparerade vår bil med papper som varit i kontakt med Cannabis och sedan fick Boy prova att hitta ”gömman”. Det gjorde han direkt och som belöning fick han sin leksak och beröm förstås.
Juryn för utmärkelsen Årets narkotikasökhund bestod av: Fredrik Holmberg, överdirektör Tullverket, Pia Elmgren, rådspresident Svenska Inner Wheel och Ulf Uddman, Svenska Kennelklubben.