Profilbild på  David Bäcklund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör David Bäcklund, regionchef på Enercon som är ett av de bolag som sköter driften i vindkraftparken utanför Piteå, om varför fler behöver utbildas till vindkraftstekniker. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Brist på vindkraftstekniker – stor utmaning för Markbygden

Uppdaterad
Publicerad

Den växande vindkraftsbranschen kämpar för att hitta kunnig personal. Branschen hoppas nu att fler ska gå de utbildningar som finns till bristyrket vindkraftstekniker.

I Markbygden utanför Piteå finns Sveriges största vindkraftspark med drygt 400 kraftverk.

För att parken ska kunna leverera maximalt med ström är det viktigt att så många kraftverk som möjligt är igång och då krävs det kunniga tekniker på plats.

– Vi växer och söker mycket personal, men det är tufft att hitta, säger David Bäcklund, regionchef på Enercon.

Vindkraftsbolaget är ett av de företag som sköter driften i Markbygdens vindkraftpark och bolaget har i dag ett 30-tal anställda i området.

– Vi anställer både elektriker och mekaniker, men i båda fallen ser vi att det är en fördel om personen har gått en utbildning till vindkraftstekniker, säger Bäcklund.

Ökat söktryck på utbildning

I Piteå finns en vindkraftteknikerutbildning som anordnas av Lernia, men utbildningen har hittills haft svårt att fylla platserna.

– Men i år ser det jättebra ut, vi ser ett ökat söktryck till platserna, säger Elin Eliasson Eriksson, uppdragsansvarig på Lernia i Piteå, och fortsätter:

– Jag tror att det beror på att yrket tidigare varit relativt okänt men att folk har börjat få upp ögonen för det nu.

I klippet ovan hör du David Bäcklund om varför fler behöver utbildas till vindkraftstekniker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.