default_caption

Brottningen kan kastas ut från OS

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges främsta OS-idrott – brottning – kan försvinna. Internationella olympiska kommitté föreslår att brottningen ska få ansöka om sin medverkan igen, men då tillsammans med andra sporter.

– Mister man OS-platsen blir det brottningens död . Men brottningen har också sig själv skylla, man har krånglat till reglerna alldeles för mycket, säger Tomas Johansson, som tog brons i Söul 1988 och silver i Barcelona 1992.

-Sporten dör den dag den inte finns med på OS-programmet längre, säger Johan Eurén som tog OS-brons i brottning i London i fjol.

Brottning kastas ut

Eurén tog brons i London i somras och planerar för ytterligare OS-deltagande 2016. Längre än så sträcker sig inte hans brottningsplaner, oavsett brottningens framtid som OS-sport.

-Jag kan inte se att brottningen har någon framtid efter 2016, inte för svensk del. Allt hänger på den olympiska statusen, säger han.

IOK:s exekutivkommitté beslöt på tisdagen att föreslå för den olympiska rörelsens session i september att brottningen ska tas bort från OS-programmet. Vid exekutivkommitténs möte i maj kommer man att besluta om vilken idrott som ska föreslås till inval på OS-programmet 2020. Sessionen beslutar i båda frågorna i september.

”Ett dråpslag”

Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK), anser att IOK har bundit ris åt sin egen rygg genom tidigare beslut att sommar-OS får innehålla högst 28 idrotter. Det innebär att det inte går att kapa bort grenar eller klasser inom en idrott och samtidigt ta in en ny sport.

-Det är ett dråpslag för idrotten som åker ut. Det är ingen tvekan om att OS är ett enormt skyltfönster för idrotter som har svårt att nå ut och hitta rekrytering. Vi behöver den mångfalden för att alla ungar ska hitta något som de tycker är kul och spännande att hålla på med.

Brottningen får slåss om en plats på OS-programmet 2020 med idrotter som baseboll och softboll, karate, squash, rullskridsko, klättring, wakeboard och wushu.

Brottning har funnits med på alla olympiska sommarspel, med undantag för spelen i Paris år 1900, och är den idrott där Sverige har tagit flest guld och flest OS-medaljer – 28 guld, 27 silver och 29 brons. Då är inte diskade Ara Abrahamians bronsmedalj i Peking medräknad.

Jämn omröstning

Abrahamian tror att brottningens chans till en OS-fortsättning hänger på vilka som styr det internationella brottningsförbundet (Fila).

-Kan de få in en bra president så har de stor chans att få tillbaka det tror jag. De måste byta ut hela Fila. Gör de inte det, och i stället är naiva och sitter på arslet, blir Rio (2016) det sista mästerskapet, sade Abrahamian till Aftonbladet.

Det kom som en överraskning även för många IOK-ledamöter att brottningen röstades bort från OS grundprogram efter 2016.

-Det var väldigt jämnt i omröstningen mellan brottning och modern femkamp, det skiljde kanske bara en eller två röster. Problemet var att modern femkamp och taekwondo ägnade sig åt effektiv lobbying – brottningsförbundet trodde att brottningen var säker och gjorde ingenting alls, säger en IOK-källa till franska nyhetsbyrån AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottning kastas ut

Mer i ämnet