Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister. Foto: Per-Anders Fredriksson/SVT

Kan trappa ned som politiker efter infarkten

Uppdaterad
Publicerad

I juni drabbades landsbygdsministern Sven–Erik Bucht (S), 62, av kraftiga bröstsmärtor under FN:s havskonferens i New York. Men Bucht ignorerade smärtorna en hel vecka.

Det var först när han körde förbi Kalix sjukhus med sin hyrbil påväg hem till Karungi som han bestämde sig för att söka vård. Efter att personalen tagit ett EKG–test blev det ambulans till Sunderby sjukhus.

– Enligt hjärtläkarna var det 99 procents förträngning av ett av huvudkärlek till hjärtat. Bara en procent var öppet. Ballongsprängningen skedde alltså i grevens tid och jag blev som en ny människa efter det, säger Sven–Erik Bucht (S), 62 år.

Spekulationer spreds snabbt

Bucht ville först inte gå ut i offentligheten och berätta vad som hänt. Men efter många ryktesspridningar ändrade han sig.

– Jag hade tänkt hålla det här för mig själv och för en mindre krets. Men det går nog inte om man är en offentlig person som jag, sa han och medverkade under måndagens i TV4:s Nyhetsmorgon.

LÄS MER: Flest hjärtinfarkter i Norrbotten

– Jag träffade folk som sa: ”Men herregud, är du på benen, du har ju fått en kraftig hjärninfarkt”. Vilka spekulationer det finns och därför valde jag att gå ut offentligt med att jag haft en hjärtinfarkt, inte en hjärninfarkt, och att jag mår bra nu, säger landsbygdsministern Sven–Erik Bucht (S).

”Inte bestämt mig”

Till SVT Norrbotten säger Bucht att han inte bestämt sig om sin framtid. Men att han snart måste fatta ett avgörande beslut.

Funderar du på framtiden efter det som hänt?

– Det är klart att den typen av funderingar kommer. Jag har varit politiskt aktiv väldigt länge, men jag har inte riktigt bestämt mig ännu hur jag ska göra.

Kan det bli så att du fattar ett beslut att trappa ner?

– Jag måste snart fatta ett beslut och då är det antingen eller, men som sagt, jag har inte bestämt mig ännu.

Bra vård

Han kallar sjukvårdspersonalen för vardagens hjältar och är mycket nöjd med hur han blev behandlad.

– Sjukvården fungerar klockrent när man behöver den. Det talas ofta så negativt om länets sjukvård, men den fungerar.

Sex fakta om hjärtinfarkt

  • Hjärtinfarkt är syrebrist i hjärtat som orsakas av en blodpropp i hjärtats kranskärl.
  • Symptom på hjärtinfarkt är ihållande smärtor i bröstet som kan stråla ut i armar, hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Ibland även med hjärtklappning, illamående, kallsvettning, yrsel och andnöd.
  • I Sverige drabbades 26 600 personer av hjärtinfarkt under 2015. Samma år dog 6 640 personer av hjärtinfarkt. Varje timme drabbas 3 personer av hjärtinfarkt.
  • Hjärt-och Lungfondens mål är att inom tio år ha hjälpt forskarna att hitta en ny behandling som halverar antalet drabbade, ökar antalet överlevande och ger fler friska år.
  • Tack vare forskningen har antalet dödsfall i hjärtinfarkt mer än halverats på tio år. En ny metod för att mäta riskmarkörer i blodet gör att man nu kan hitta fler små hjärtinfarkter innan de blir livshotande.
  • Forskningens utmaningar är att identifiera riskpatienter, utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder och på sikt utveckla vaccin mot hjärtinfarkt.

Källa: Hjärt–och lungfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.