Byggnads går ut i strejk

Uppdaterad
Publicerad

Klockan sex i morse gick runt 1600 byggnadsarbetare ut i strejk. Ett 60-tal av Byggnads medlemmar är uttagna i Norrbotten. Fyra byggen i Norrbotten berörs.

Byggnads sa igår kväll nej till medlarnas bud. En av de stora stötestenarna i förhandlingarna har varit ackordlönesystemet. Arbetsgivarna vill ha förändringar och anser i grunden att systemet är förlegat och leder till löneglidning.

– Det som hände var att slutbudet som medlarna kom med innehöll bara kronor och ören. Det ligger inte högst på vår agenda. Vi vill resonera om lite mer mjukare frågor som berör ungdomar, kvinnor och lika lön-principen. Som det ser ut nu står vi inför en byggboom och ska bygga tusentals bostäder. Då vill vi få in fler människor i byggbranschen, säger Joakim Lindholm, ordförande i Byggnads Norrbotten.

Byggstrejken 2016

Få in mer energi

Klockan sex i morse gick runt 1 600 byggnadsarbetare ut i strejk. I Norrbotten berörs fyra byggen. Bland annat bygget av det nya stadshuset i Kiruna. Runt 30 stycken PEAB-anställda som är fackligt anslutna till Byggnads är uttagna i strejk i Kiruna.

Då arbetarna jobbar skift är det i praktiken 15-17 personer som strejkar i dag. Resten har ledigvecka. Enligt Joakim Lindholm påverkar inte strejken bygget av Kirunas stadshus på kort sikt.

Hans förhoppning är att strejken ska ta slut de närmaste dagarna i och med en överenskommelse med Sveriges Byggindustrier.

– En strejk är olycklig i alla former men det är det vi kan ta till som facklig organisation. Det är även ett vapen vi kan ta till för att få in mer energi i förhandlingarna.

”Oansvarigt”

Vad händer nu?

– Nu ska båda styrkorna omorganisera sig och hitta en ny strategi. Det blir nog en, två dagar i vakum tills en av partnerna sträcker ut handen. Sedan samlas man vid förhandlingsbordet nere i Stockholm, säger Joakim Lindholm, ordförande för Byggnads i Norrbotten.

– Nu kastar Byggnads in Sverige i en storstrejk. Och det är helt oansvarigt, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier till SVT. Enligt honom kommer strejken att kosta 100-200 miljoner kronor per dag i förseningskostnader och liknande.

Fredrik Kristiansson, chef för Svenska Byggnadsindustrier i Norrbotten, säger att det främst är beställarna till de olika byggena som drabbas.

– Det blir förseningar naturligt men också kostnadsfördyringar för de som har beställt byggena.

Han vill inte gå in på hur man kommer att fördela kostnaderna efter strejken.

Fredrik Kristiansson menar också att det kan bli ringar på vattnet då kranföretaget Havator gått ut i strejk eftersom att andra byggen, som inte är i strejk, kan vara i behov av byggkranar.

– Och det kan få stora konsekvenser för byggena i Norrbotten, säger han.

BYGGEN SOM BERÖRS AV VARSLET I NORRBOTTEN:

Brf Arenan – Luleå

Stadsön Södra 12880 – Luleå

Kvarteret Ekorren – Piteå

Nya stadshuset – Kiruna

Dessutom hela företaget Havator – Luleå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggstrejken 2016

Mer i ämnet