Carl Almqvist om situationen på psykiatrin i Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du personalen om deras kritik mot ledningen. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Chefen har lämnat – problem kvarstår att lösa på psykiatrin

Publicerad

Förfärliga överbeläggningar, försämrad patientsäkerhet och dålig arbetsmiljö, det blir konsekvensen om flytten från Piteå till Sunderbyn genomförs, enligt personalen själva.

I tisdags skulle de psykiatriska slutenvårdsplatserna i Piteå ha flyttats över till Sunderby sjukhus. Men på grund av överbeläggningar och brist på personal i Sunderbyn sköts flytten upp i tio dagar av regionledningen.

Personalen inom psykiatrin blev inte överraskad av beskedet.

I ett brev, undertecknat av 98 medarbetare inom psykiatrin i Norrbotten, hade personalen krävt divisionschefen Pernilla Nordqvist avgång. De ansåg bland annat att underlaget som tagits fram inför omorganisationen hade stora brister och att Nordqvist inte lyssnat på personalen.

– Redan från början uttryckte vi våra farhågor, men ledningen har inte lyssnat på personalen, säger läkaren Carl Almqvist på Sunderby sjukhus.

Chefen avgår

I måndags kom också beskedet att divisionschefen Pernilla Nordqvist avgår efter kritiken.

– Det var ett besked i rätt riktning. Det finns en känsla av att man behöver bygga upp den här verksamheten på nytt med en ny ledning, säger Carl Almqvist.

Nästa vecka ska den uppskjutna flytten dock genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.