På bilden ser du den replika på automatvapet som mannen hotade Luleåbor med samt när han går in på den bensinmack han rånade i Luleå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen rånade en bensinmack i Luleå och sköts av polis vid gripandet. I klippet berättar åklagaren varför han riskerar fängelse trots att han ansågs psykiskt störd vid råntillfället. Foto: Polisens förundersökning

”Circle K-mannen” sköts av polis i Luleå – var sjuk då men frisk nu

Uppdaterad
Publicerad

Den man som sköts av polis efter att ha hotat flera personer på en bensinstation i centrala Luleå i september kan dömas till fängelse. Han var allvarligt psykiskt störd vid tillfället – men anses frisk nu.

Rättegången mot mannen avslutades under tisdagen efter att den stora rättspsykiatriska utredningen blev klar. Resultatet: Mannen var allvarligt psykisk störd vid tillfället men inte nu, vilket betyder att han inte längre kan dömas till vård.

Den psykiska störningen ska delvis ha framkallats av ett självförvållat rus.

– Vi får se vad tingsrätten kommer fram till. Men jag tycker att alkohol har haft en sådan påverkan att man ska hålla honom ansvarig för gärningarna, säger åklagare Kristin Andersson.

Ville bli skjuten

Det var i september som som mannen sköts av polis inne på bensinstationen Circle K i centrala Luleå efter att han ska ha hotat polis med kniv. Tidigare under kvällen ska han i samtal med SOS Alarm också ha uttryckt att han ville bli skjuten.

Utöver rånet inne på bensinstationen och hot mot poliserna åtalas mannen för flera fall av grovt olaga hot. Under en bilfärd ska han ha stannat personer och riktat en vapenreplika mot dem. Åklagaren menar att enbart detta i sig kan resultera i fängelse för mannen – trots den psykiska störningen vid tillfället.

Hör åklagaren i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.