Ungefär 2 500 samer är beroende av inkomster från renskötsel. Foto: Arkiv/SVT.

Unga renskötare förlorar yrkeskunskap under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Renägare har drabbats hårt av att efterfrågan på renkött rasat när restauranger har stängt och uppköpare till slakterierna har uteblivit.

Det kan även slå hårt när den yngre generationen av renskötare inte kan närvara vid skiljningarna i rengärde.

I dag är cirka 2 500 samer beroende av inkomster från renskötsel. Det är ofta en man som arbetar heltid i företaget medan familjemedlemmar och släkt hjälper till när arbetet så kräver, till exempel vid renskiljning, kalvmärkning och slakt.

På grund av coronapandemin är det hårda restriktioner på vilka som får delta i rengärden och det kan påverka kunskapsöverföringen mellan generationerna.

Coronaviruset i Norrbotten

– Det är tråkigt att de äldre och yngre inte får vara med på rengärde. Framförallt tappar de yngre kunskap och det är inte bra, berättar Ante Jannok, renskötare i Baste sameby.

Tufft ekonomiskt

När restauranger och gränser stängs och uppköpare till slakterierna uteblir till följd av pandemin så får det stora konsekvenser för renägarna.

Nu väntar en lång vinter för många renägare att överleva ekonomiskt.

– Efterfrågan på renkött har minskat kraftigt, redan i våras minskade försäljningen när restriktionerna kom, men vad ska man göra, säger Ante Jannok.

Hör Ante Jannok berätta om livet som renskötare under pandemin i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet