Dagishotet – de flesta barnen stannar hemma

Uppdaterad
Publicerad

Den förskola i Luleå som stängdes igår efter hot mot en förälder, har åter öppnat men under polisbevakning. Förskolan kommer även ha polisbevakning imorgon fredag.

Det var vid lunchtid på onsdagen som Luleå kommun beslutade att stänga Munkebergs förskola sedan ett hot via sms riktats mot en av föräldrar vars barn går på förskolan.

Vid ett föräldramöte igår kväll rekommenderade polisen att verksamheten skulle kunna öppnas men under polisbevakning.

Hot mot Munkebergs förskola

– Vi följer polisens råd, precis som vi gjorde när vi beslutade att stänga och det känner vi oss trygga med, säger skolchefen Karina Pettersson-Hedman.

Flesta stannar hemma

Men trots polisbevakning runt förskolan valde de flesta föräldrar att stanna hemma med sina barn. Bara åtta av 140 inskrivna barn var på plats i dag.

– Jag förstår att föräldrar kan vara oroliga och välja att vara hemma. Det här är fruktansvärt, sådant här ska man inte behöva vara med om. Speciellt när barn är inblandade så blir det tråkigt för alla, säger förskolechefen Margaretha Hansén.

Johan Kemi var en av de många föräldrar som valde att hålla sin son Ville hemma på grund av hotbilden.

– Att dagis ska hållas öppet med polisbevakning känns helt absurt. Så det var ingen tvekan för mig. Han får vara hemma tills den som har hotat blivit gripen, säger han till Nordnytt.

Olustig

En av dem som trots allt lämnade sitt barn på förskolan i dag var Veronika Levemon

-  Det känns väldigt olustigt, men enligt polisen så har de tryggat verksamheten med bevakning. Jag lämnar Elsa här i dag, men jag kommer att korta ner hennes dag, säger hon.

Enligt polisinspektör Per Hartman kvarstår hotbilden tills mannen har gripits.

– Brottsrubriceringen är olaga hot och den har så vitt jag vet inte ändrats. säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot Munkebergs förskola

Mer i ämnet