Fotbollscupen i Gammelstad slutade i kaos då över 80 barn och ungdomar blev matförgiftade. Hälften av de drabbade behövde vård. Bilden är tagen under cupen, men det är oklart om några av barnen på bilden insjuknade. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Därför blev 80 personer svårt matförgiftade i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vad som orsakade Norrbottens hittills största matförgiftning när 80 fotbollsspelande barn blev dåliga och 40 behövde vård efter att ha ätit middag under en fotbollscup i Gammelstad, Luleå.

Det var höga halter av bakterier i pastan som orsakade matförgiftningen.

– Det är jätteskönt att få veta vad det var som låg bakom matförgiftningen. Spekulationerna har varit många och nu kan vi ge en förklaring till alla lag som drabbades, säger Tobias Skogsberg som är tävlingsledare.

Det var en dramatisk och kaotisk fredagskväll den 5 augusti när så många blev matförgiftade. Ambulanserna stod på kö för att hämta barn, och även en del vuxna, som hade magont och låg och kaskadspydde överallt.

Sjukvården var tvungen att gå upp i stabsläge då inflödet av patienter var så omfattande.

Det visar analyserna

Avdelning miljö och bygg på Luleå kommun har genomfört en utredning för att fastställa orsaken och prover av maten har skickats till ett laboratorium för analys.

En portion blandad pasta och köttfärssås fanns kvar på restaurangen. Analysresultaten för detta prov var tillfredsställande, skriver Luleå kommun i ett pressmeddelande. Livsmedelsprover togs också i Gammelstad där serveringen ägde rum. Pastan respektive köttfärssåsen analyserades separat. Analyserna av dessa prover visade ett tillfredsställande resultat för köttfärssåsen, men i pastan hittades höga halter av bakterier, samt förekomst av toxiner som kan orsaka matförgiftning. Maten hade stått framme i rumstemperatur under en tid efter serveringen vilket ger möjlighet till ytterligare bakterietillväxt.

”Ger sällan hela förklaringen”

”Analysresultat ger dock sällan hela förklaringen till vad som hänt utan ska ses som en indikation eller ledtråd. Bedömningen är en sammanvägning av dessa analyser samt insjuknades symtom, händelseförlopp, samt uppgifter om hur livsmedlen hanterats.”, skriver Luleå kommun i ett pressmeddelande.

Vi söker en kommentar från Luleå kommun.

Bakterierna som orsakade matförgiftningen

De bakterier som hittades i höga halter i pastan var Bacillus cereus och Staphylococcus aureus. Bacillus cereus förekommer naturligt i exempelvis ris, pasta och andra typer av spannmålsprodukter. Staphylococcus finns naturligt på människans hud, slemhinnor eller i sår, och kan överföras till mat som bearbetas med händerna. Vanligtvis orsakar dessa bakterier inga problem, men om de hamnar i livsmedel som sedan förvaras i fel temperatur under för lång tid kan de föröka sig och bilda ett värmetåligt gift (som alltså finns kvar även efter upphettning) som kan göra människor sjuka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.