– Det är jätteskönt att få veta vad det var som låg bakom matförgiftningen. Spekulationerna har varit många och nu kan vi ge en förklaring till alla lag som drabbades, säger Tobias Skogsberg som är tävlingsledare.
Det var en dramatisk och kaotisk fredagskväll den 5 augusti när så många blev matförgiftade. Ambulanserna stod på kö för att hämta barn, och även en del vuxna, som hade magont och låg och kaskadspydde överallt.
Sjukvården var tvungen att gå upp i stabsläge då inflödet av patienter var så omfattande.
Det visar analyserna
Avdelning miljö och bygg på Luleå kommun har genomfört en utredning för att fastställa orsaken och prover av maten har skickats till ett laboratorium för analys.
En portion blandad pasta och köttfärssås fanns kvar på restaurangen. Analysresultaten för detta prov var tillfredsställande, skriver Luleå kommun i ett pressmeddelande. Livsmedelsprover togs också i Gammelstad där serveringen ägde rum. Pastan respektive köttfärssåsen analyserades separat. Analyserna av dessa prover visade ett tillfredsställande resultat för köttfärssåsen, men i pastan hittades höga halter av bakterier, samt förekomst av toxiner som kan orsaka matförgiftning. Maten hade stått framme i rumstemperatur under en tid efter serveringen vilket ger möjlighet till ytterligare bakterietillväxt.
”Ger sällan hela förklaringen”
”Analysresultat ger dock sällan hela förklaringen till vad som hänt utan ska ses som en indikation eller ledtråd. Bedömningen är en sammanvägning av dessa analyser samt insjuknades symtom, händelseförlopp, samt uppgifter om hur livsmedlen hanterats.”, skriver Luleå kommun i ett pressmeddelande.
Vi söker en kommentar från Luleå kommun.
Bakterierna som orsakade matförgiftningen
De bakterier som hittades i höga halter i pastan var Bacillus cereus och Staphylococcus aureus. Bacillus cereus förekommer naturligt i exempelvis ris, pasta och andra typer av spannmålsprodukter. Staphylococcus finns naturligt på människans hud, slemhinnor eller i sår, och kan överföras till mat som bearbetas med händerna. Vanligtvis orsakar dessa bakterier inga problem, men om de hamnar i livsmedel som sedan förvaras i fel temperatur under för lång tid kan de föröka sig och bilda ett värmetåligt gift (som alltså finns kvar även efter upphettning) som kan göra människor sjuka.