Kommunen började med att skapa ett helt nytt jobbcenter för ukrainarna.
– Vi har fokuserat på helheten. Språk, bostad och jobb hör ihop. Och vi jobbade direkt med att få privata företag och hyresvärdar att våga släppa in våra nya invånare, säger enhetschef Thomas Knutsson.
Många i Boden fick jobb
Förra året var sju av tio ukrainare i Sverige arbetslösa, enligt arbetsförmedlingen. I Boden var det tvärtom. Majoriteten jobbade. Idag har många andra kommuner närmat sig Boden. Nu har över hälften av ukrainarna i Sverige riktiga jobb, enligt Ukrainians Professional Support Center.
Men i Boden måste man lägga i ytterligare en växel då kommunen måste växa rekordsnabbt för att bemanna den gröna industriomställningen.
– Det kommer ju bli än mer viktigt att bli duktigt på att ta vara på alla som vill flytta till Boden.
Och trots att långt i från alla svenska kommuner har samma stora behov av arbetskraft som Boden så riktas allt fler blickar hit.
– Det finns många fördelar för en kommun att integrera människor och det här har spillt över på alla våra målgrupper, säger Thomas Knutsson.
Olha integrerar andra ukrainare
Olha Musiienko är en av dem som kom som flykting till Boden och nu arbetar med att integrera andra ukrainare.
– Jag är stolt över att jag kan hjälpa andra ukrainare och över allt beröm som kommer från de arbetsgivare som anställt dem, säger hon.
Integrationsarbetet har genomförts i tre EU-finansierade projekt. Av 190 ukrainare som deltagit sedan 2022 så har över hälften fått språkstöd, bostad och arbete.
I klippet hör du mer om framgångsfaktorerna för integreringen i Boden.
UKRAINARE I SVERIGE
Den 1 februari 2024 fanns det 39 981 ukrainska medborgare i Sverige. Av dessa väntar 1 991 personer på besked om antingen asyl eller skydd enligt massflyktsdirektivet.
Av dessa är det 17 127 personer som har dagersättning på maximalt 71 kronor per dag. 4 381 av dem var 17 år eller yngre medan 12 746 var 18 år eller äldre.
23 376 av ukrainarna som är här bor i eget boende. 15 012 bor i ett kommunal boende. 1 058 bor på Migrationsverkets anläggningar medan 535 har övrigt boende. Det är till exempel ensamkommande som bor i familjehem eller hos en släkting.
Mellan 2022 och den 1 februari 2024 har det kommit 63 496 ukrainare till Sverige. Det betyder att ungefär 37,5 procent av de som kommit antingen har åkt tillbaka till Ukraina eller valt att flytta vidare till ett tredje land.
Under 2022 var det en stor majoritet av kvinnor som kom till Sverige från Ukraina. Under 2023 och januari 2024 är det istället flest män som kommit.
Av alla de drygt 63 000 som kommit till Sverige är det 44 985 vuxna, 18 022 barn i familj och 939 ensamkommande barn.
Källa: Migrationsverket