Därför ser det ut som att himlen i Luleå brinner: ”Som flytande lava”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ovanligt vackra vyer på himlavalvet de senaste dagarna runt om i landet, och det finns en förklaring: Rayleigh-spridning.

SVT:s reporter var lite sen när hon cyklade till jobbet på tisdagsmorgonen, men hon kunde inte låta bli att stanna för att fota och filma.

– Det såg ut som en gigantisk brasa i skyn, eller som flytande lava som runnit ut, berättar SVT Nyheter Norrbottens reporter Erica Larsson.

SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret berättar vad det handlar om:

– Ett fenomen som kallas för Rayleigh-spridning och uppträder vid soluppgång eller solnedgång då solen står som lägst på himlen.

Solstrålarna färdas längre i jordens atmosfär

Den röda färgen beror på att när solen står lågt på himlen måste solstrålarna gå en längre väg i jordens atmosfär för att nå våra ögon. Ljuset, som består av många färger, filtreras på sin väg genom atmosfären och det röda ljuset är det som klarar sig bäst från att filtreras bort. Även orange färg kan klara sig bra och färgerna går mer mot gult när solen står lite högre.

– Vi har fått många bilder från hela landet de senaste dagarna på detta, berättar Jannicke Geitskaret.

I videon ser du flera vackra exempel på brinnande himmel runt om i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.