Datorn ger unga värk

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn och ungdomar får besvär med värk i rygg, axlar och trötthet. Fyra timmar per dag vid datorn efter skolan är ingen ovanlighet.

Det hävdar läkare och sjukgymnaster på en vårdcentral i Luleå.

Och nu driver de ett projekt för att få grundskoleelever att röra sig mer.

Men hur länge ska man som förälder tillåta barnen att sitta vid datorn?

-Högst en timme i taget, sedan bör barnen röra på sig. Ska man vara riktigt hård så bör datoranvändandet begränsas till två timmar per dag eftersom dom redan sitter så mycket vid datorn på skoltid, säger läkaren Göran Stjärnholm.

Orolig skolsköterska

På Tunaskolan i Luleå infördes personliga datorer för eleverna i högstadiet för cirka ett år sedan. Skolsköterskan Ewa Vikermo-Rajala såg snart en ordentlig ökning av axel, rygg och handledsbesvär.

-Det var så pass markant att så många elever fick dom här problemen. Jag har drivit det på skolan och jag tycker att vi pratar om det. Jag hoppas vi ska komma fram till riktlinjer för hur vi ska göra på rasterna. Ska man sitta vid datorn hela dagen eller ha andra aktiviteter? säger Ewa Vikermo-Rajala.

Nordnytt frågade några elever om deras datorvanor och dom konstaterade att det är lätt att ”fastna” framför datorn.

-Jag sitter för många timmar vid datorn varje kväll. Det beror mest på Facebook säger Klara Englund.

-Jag sitter fyra timmar per kväll framför datorn och det är väl kanske inte så bra, säger Felix Blomquist-Brännström.

Onödiga åkommor

Sjukgymnasten Rickard Carnerud arbetar med projektet ”unga i rörelse”.

I samarbete med läkaren Göran Stjärnholm vill han motivera grundskoleeleveratt röra på sig mer.

Till sin hjälp har de bland annat en aktivitetsmätare som ungdomarna kan få med sig hem där aktiviteten sen kan utvärderas med hjälp av kurvor i just datorn.

-Vi har sett alldeles för många ungdomar som kommer och har ont i huvudet, i knäna och i ryggen på grund av att dom är för inaktiva. Det tycker vi är en onödig åkomma att dom ska få ont för att dom rör för lite på sig, säger Rickard Carnerud.

Minskad datoranvändning, stå istället för sitta, röra på sig så att man blir svettig och mycket stöd är några av metoderna.

Informationen kring projektet har nått alla skolor i Luleå

-Jag tycker det är ett jättebra initiativ, säger Ewa Vikermo-Rajala.

Randi Gitz

Inger Haupt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.