Demonstrationståget uteblev – så firades första maj istället

Publicerad

På grund av coronapandemin lyste de årliga första maj-tågen med sin frånvaro i år.

Socialdemokraterna i Norrbotten har på olika håll uppmärksammat första maj, men i stället för det traditionsenliga första maj-tåget har firandet i år fått bli digitalt.

– Det här är en otroligt viktig högtidsdag och samtidigt är vi i ett läge nu med en smittspridning med coronaviruset som påverkar oss alla. Det viktigaste vi har att göra är att ta ansvar för att minska smittspridningen men vi ser också att vi kan göra saker ändå, säger Lenita Ericson, socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå.

Ett annorlunda möte

Även om socialdemokraterna i Luleå tycker att det fungerat bra med det digitala under dagen så menar Anders Öberg, ordförande för Socialdemokraterna i Luleå och oppositionsråd i Region Norrbotten, att de saknat mötet mellan människorna.

– Vi tror också att vi begränsar möjligheten för vissa grupper att ta del av första maj-firandet. De som inte känner sig helt bekväma med den digitala tekniken, så det kommer behövas både den och det digitala framöver.

Se klippet ovan för att höra Lenita Ericson och Anders Öberg berätta om hur det var att fira första maj utan något demonstrationståg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.