• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Trion Gålmuk med systrarna Nik och Nilla Märak och Anders Hällström uppträdde under manifestationen. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi

Demonstrerade på Sergels torg mot regeringens gruvpolitik

Publicerad

Det är ett flertal organisationer och aktionsgrupper som står bakom demonstrationen, bland annat Urbergsgruppen samt ungdomsorganisationerna Fältbiologerna och Sáminuorra.

Demonstranterna anser att både naturens och människornas rättigheter har fått stryka på foten på grund av gruvdriften i Sverige.

Demonstrant: ”Jättesorgligt”

Flera planerade gruvprojekt pekas ut också som hotfulla mot både miljö och mänskliga rättigheter, bland annat Gállok utanför Jokkmokk, Laver utanför Älvsbyn och Rönnbäck utanför Tärnaby.

-Jag tycker det är jättesorgligt. Jag förstår inte hur folk kan förstöra naturen. De har ingen respekt för oss som bor i närheten heller. Det är jättetråkigt, säger en av demonstranterna, Astrid Lindstrand Tuorda, som bor en mil från den planerade järnmalmsgruvan i Gállok, utanför Jokkmokk till Sameradion & SVT Sápmi.

Ingen kommentar från Baylan

Inför demonstrationen har arrangörerna skickat ett brev till näringsminister Ibrahim Baylan, bland annat med förslag om att ändra minerallagen, att riva upp regeringens mineralstrategi samt att ratificera ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter.

Demonstranterna föreslår också höjda mineralavgifter, sänkta skattesubventioner för gruvindustrin samt bättre återvinning av metaller från slagghögar och deponier.

Ibrahim Baylan har inte velat kommentera brevet från gruvdemonstranterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.