• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

En sista flytt för Hjalmar Lundbohm

Uppdaterad
Publicerad

Kirunas grundare Hjalmar Lundbohm lyfts ofta fram som samernas beskyddare men var i verkligheten drivande inom den rasbiologiska politiken.

Hjalmar Lundbohm, föddes 1855 i Ödeborgs socken i Älvsborgs län. Han var en svensk geolog, kemist, företagsledare och konstkännare. Han var LKAB:s förste disponent i Kiruna och var starkt bidragande och drivande till utformningen av Kiruna.

Stöttade rasbilologin

Trots att han ofta framställs som samernas och tornedalingarnas vän har de på senare år framkommit att han var lobbyist för rasbiologin där han både finansierade Rasbiologiska institutet som bland annat utförde skallmätningar och var tongivande bakom den segregering av samer och tornedalingar som genomfördes i början av 1900-talet.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Samtidigt värnade han om den samiska kulturen och bidrog till exempel till utgivningen av Johan Thuris bok om det samiska livet.

Begravd i Kiruna

Hjalmar Lundbohm dog i april 1926 i sin brors hem i Fritsla i Västergötland, jordfästes i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm, men transporterades sedan till Kiruna han ligger nu begravd nära Kiruna kyrka. Graven och minnesstenen kommer, liksom kyrkan, att behöva flyttas på grund av stadsflytten och utredningar pågår hur det ska gå till.

Sedan tidigare är Hjalmar Lundbohm porträtterad i en biografi av Yngve Åström 1965, i den dokumentära romanen Bergakungen av Karl-Erik Johansson i Backe 1993, samt i Curt Persson tidigare avhandllingar På disponentens tid 2013 och Hjalmar Lundbohm – en studie i ledarskap inom LKAB  2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet