Selfrid Nilsson, stugägare på Lulnäset, var en av de direkt berörda när PFAS-larmet kom. Foto: Anders Hjertström/SVT

Det här hände efter PFAS-larmet på Lulnäset

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan gick larmet i Luleå om skadligt dricksvatten. Då hade boende på Lulnäset fått in halter av PFAS-ämnen.

– Klart man blev fundersam. Man tänkte på barnbarnen som druckit av vattnet, säger Selfrid Nilsson.

Fastigheterna på Lulnäset ligger vackert belägna vid havet strax söder om centrala Luleå, grannar med flygflottiljen F21. Men oron bland de boende spred sig när PFAS-ämnen hittades i dricksvattnet i augusti 2015.

Ämnena kom från tidigare brandövningar på F 21 och hade hamnat i dricksvattnet. Försvarsmakten bekostade så småningom indragningen av kommunalt vatten till fastigheterna.

– Först hade vi tankbilar som levererade vatten och sedan en provisorisk ledning innan vi fick kommunalt vatten indraget. Dom har betalt allt och skött det bra, säger Selfrid Nilsson, stugägare på Lulnäset.

Höga halter men ingen risk

Undersökningar visade att vattenprover översteg Livsmedelsverkets angivna nivåer. Man tog också blodprover på de boende som visade på högre halter PFAS än i en genomsnittlig befolkning.

Men slutsatsen blev att det inte fanns någon risk för akuta eller långsiktiga hälsoeffekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.