Smittskyddsläkaren Anders Nystedt ser sig själv som en uthållig långdistansare, men han behöver sju timmars sömn per natt för att orka med virusbekämpningen. Foto: SVT

En ledig dag sedan pandemin startade – hör ”Smittskydds-Anders” om intensiva arbetet

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt har synts flitigt i media under flera år, men sedan coronapandemin blev ett faktum har han blivit ”Smittskydds-Anders” med hela Norrbotten.

– Jag brukar alltid ha lätt att ha med med media att göra för jag är en sån person som alltid brukar svara på mejl och i telefon, men det har varit helt omöjligt att hinna med allt smattrande i mobilen och mejlen under pandemin, berättar smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Han får beskriva pandemin med tre ord:

Coronaviruset i Norrbotten

– ”Oj så mycket jobb” – men nej det blev ju fyra ord, säger Nystedt.

Spännande tider att jobba i

Trots att smittskyddsläkaren arbetat ovanligt mycket under lång tid med den allvarliga situationen pandemin försatt världen och Norrbotten i, så säger han att batterierna inte tagit slut än och att han är ganska stresstålig.

– Det ska mycket till för jag är en långdistansare, men det är också så fantastiskt att få ha ett jobb man är intresserad av och jag kan sakta in när jag känner att det blir för mycket. För även om pandemin är tragisk när många drabbas och folk dör så är det väldigt spännande att jobba i tider som dessa, säger Anders Nystedt.

Svårt att stiga upp

Han säger sig behöva uppåt sju timmars sömn för att fungera i stressiga situationer.

– Alltså jag är som en tonåring, sena kvällar går bra men tidiga morgnar är jäkligt jobbiga så jag ser till att jag tar mig till bussen på morgonen för då måste jag stiga upp, den väntar ju inte. Men under värsta smittspridningen var jag jag tvungen ta bilen.

Det dyker hela tiden upp nya frågetecken om viruset, hur högt i tak tycker du att ni haft det på smittskyddsenheten när ni diskuterar exempelvis åtgärder i Norrbotten?

Det har funnits massor med diskussioner, både högt och lågt och mycket funderingar, men när våra möten avslutats så har vi varit ganska överens.

Vad har varit värst för dig personligen under den här tiden?

– Det är alltid skitlätt att vara efterklok, men möjligen tycker jag att vi från smittskydd skulle ha stöttat äldrevården tidigare, säger Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet