Det var i februari i år som en kvinnlig elev anmälde till Diskrimineringsombudsmannen, DO, att en toalettmålning på Tunaskolan var sexistisk. Anmälan fick stor uppmärksamhet i media och i sociala forum. DO valde att lägga ner ärendet och tog inte ställning i diskrimineringsfrågan. Däremot tog DO beslutet att inled en granskning av skolans förebyggande arbete mot trakasserier och sexuella trakasserier.
Ett ärende som Diskrimineringsombudsmannen nu lägger ner.
-Poängen med den här typen av granskning är att få till stånd ett aktivt och framåtsyftande arbete hos kommunen. Poängen är inte att gå vidare till domstol utan att se till att det finns ett arbete som lever upp till lagens krav och det har DO bedömt att det gör nu, säger Gustav Staaf som är handläggare på DO.
Eleven gjorde rätt
Gustav Staaf säger också att eleven som anmält fallet till DO gjort helt.
-Även om ärendet inte drivits till domstol så har det lett till att DO med ett av sina andra verktyg nämligen tillsynen över skolans framåtsyftande arbete har kunnat få till stånd en positiv förändring.
DO:s granskning bygger helt på hur skolan jobbat med likabehandlingsplanen efter det att anmälan kom in och inget om hur skolans jobb innan dess.
-Jag tycker att Tunaskolan jobbat alldeles utmärkt sedan anmälan kom i våras. Skolan har jobbat med att utveckla sitt likabehandlingsarbete och förebyggande arbete, säger Karina Pettersson-Hedman som är skolchef i Luleå.
Målades över
Både skolledning och rektor stod bakom målningen efter att eleven lyft frågan men efter att media och sociala medier uppmärksammat fallet togs beslutet att måla över den.
-Jag tycker att det var väldigt starkt av eleven att stå upp för en sådan här fråga. Och jag själv hade inte på mig genusglasögonen och såg på bilden på det sätt som hon gjorde från början men jag ändrade uppfattning så jag tror att det var väldigt nyttigt för många av oss, säger Karina Pettersson-Hedman till Nordnytt.