En norsk man omkom på tisdagen efter att ha dragits med i en lavin. Lavinfaran i området kommer att bestå en längre tid, enligt Jenny Råghall, områdesansvarig för Naturvårdsverkets lavinprognoser i Kebnekaise.

Dödsolyckan skedde i högalpint område

Uppdaterad
Publicerad

Det var vid fjället Sielmmatjåkka i Kebnekaiseområdet som en man från Norge omkom på tisdagen efter att ha dragits med i en lavin. Området beskrivs som ett högalpint område.

Sielmmatjåkka är ett fjäll med en topp som når 2 000 meter över havet.

– I området finns det mycket branta och spetsiga terrängformationer, höga berg, trånga dalgångar och glaciärer så det är en väldig alpinmiljö, säger Jenny Råghall, områdesansvarig för Naturvårdsverkets lavinprognoser i Kebnekaise.

Inga kryssmarkeringar

Sielmmatjåkka ligger i Nallodalen norr om Kungsleden där skidåkare turar efter en kryssmarkerad vinterled som går mellan mellan Abisko och Kebnekaise. Till Sielmmatjåkka och Nallodalen finns det ingen vinterled markerad, så det är inget område man passerar när man åker skidor på  Kungsleden.

– Den kryssmarkerade vinterleden är dragen i vad som bedöms vara i en säker terräng, säger Jenny Råghall.

Kungsleden kan vara utsatt

Just nu bedöms lavinfaran vara en trea på den femgradiga lavinskalan.

– När det är en riktig snöstorm och lavinfaran är stor kan faktiskt även Kungsleden vara utsatt på specifika platser, där det finns branta fjällsidor ovanför leden. Men vid stor eller extrem lavinfara är vädret ofta så dåligt att folk inte är ute i snöstormen, säger Jenny Råghall.

Fortsatt lavinfara

Jenny Råghall är i Kebnekaiseområdet och bedömer läget i terrängen för att skicka information till Lavinprognoser.se när SVT pratar med henne.

Hon säger att lavinfaran kommer att bestå en längre tid. Så även om det är sol och inte snöar på några dagar och det är en fantastiskt skidåkning så lurar problemet fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.