Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Evelina Lindberg vad hon förlorar i sitt liv när hon blir utan tolk. Till höger tolken Nina Harila. Foto: Simon Vikström/SVT

Dövblinda Evelina från Piteå blir utan tolkstöd: ”Jag är chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Dövblinda Evelina Lindberg, 34, fråntas det tolkstöd som hon tidigare har haft. Piteå kommun anser att hon klarar sig med vanlig hemtjänst.

– Jag kommer inte kunna göra någonting. Bara sitta och må dåligt, säger hon.

Evelina Lindberg har kämpat hela livet för att leva ett så normalt liv som möjligt som dövblind. Men under de senaste åren har hennes personliga stöd minskat.

”Det är jättejobbigt”

När november övergår till december blir hon helt utan tolkresurs. Det eftersom Piteå kommun beslutat att i stället ge henne vanlig hemtjänst enligt juridisk praxis för en ”skälig” levnadsnivå.

Sedan flytten till Piteå från Umeå har Evelinas stöd minskat. År 2017 fick hon 43,5 timmar beviljat stöd – och 2018 halverades det.

Nu förlorar hon hela tolkstödet och blir utan assistent.

– Det är jättejobbigt. Jag vet inte hur det ska gå till att vara utan stöd. Jag känner en enorm stress, säger hon.

”Var svårt redan tidigare”

Piteå-Tidningen var först med att berätta om beskedet om Evelinas framtid. Evelina och hennes mamma Ingela Lindberg överklagade kommunens beslut och fick rätt i förvaltningsrätten.

Piteå kommun överklagade förvaltningsrättens beslut och ärendet ska nu avgöras i kammarrätten. Men det kan dröja och under tiden blir Evelina utan sitt stöd.

– Jag tyckte det var svårt nog när mitt stöd drogs ned till 20 timmar. Nu kommer jag inte kunna göra någonting annat än att bara gå omkring hemma.

Kritisk mot kommunen

Lindberg är frågande kring kommunens resonemang med att erbjuda henne vanlig hemtjänst, som hon inte kommer kunna se, höra eller kommunicera med.

– Jag är orolig. Jag vill inte ha människor i min lägenhet som jag inte vet är där. Det känns väldigt obehagligt.

Piteå kommun meddelar via mejl att de inte kommenterar individärenden.

”Den främsta anledningen till det är att är att vi alltid värnar den enskilda individens integritet. Vi vill att invånarna ska känna sig trygga i att kommunens tjänstemän och politiker aldrig gör avsteg från detta”, skriver omsorgschefen Lena Enqvist.

I klippet hör du mer om hur livet utan tolk påverkar Evelina Lindberg.

Taktilt teckenspråk

Att använda taktilt teckenspråk innebär att den dövblinde avläser tecknen med händerna och använder teckenspråk tillbaka. För att förmedla känslor och sinnesstämningar eller andra icke-språkliga budskap kompletteras det taktila teckenspråket med socialhaptisk kommunikation.

Exempel på socialhaptisk kommunikation är att ytterligare en tolk förmedlar att någon skrattar, går ut ur eller kommer in i rummet. Det sker genom beröring på neutrala zoner på kroppen, exempelvis på ryggen eller armen.

Källa: Specialpedagogiska skolmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.