Den ökända gropen i Haparanda är idag fylld med vatten och lera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En viktig etablering” – hör Nina Waara (S) om kommunens och tullens planer för ”gropen” i Haparanda. Foto: Randi Gitz/SVT

Efter elva år – ökända gropen i Haparanda tas över av tullen

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer med ”gropen”? Det är den frågan som avgående kommunalrådet i Haparanda fått mest från medborgarna. Nu finns det en plan som ska hjälpa tullen att stoppa narkotika- och vapensmuggling.

Förra året köpte kommunen tillbaka tomten och nu är de överens med Tullverket om att gemensamt utreda förutsättningarna för en framtida etablering.

Tanken är att kontrollanläggningen placeras vid gränsen i fastigheten Patan. Även finländska Torneå kommun är lättade att gropen fylls igen.

– Ja, de har erbjudit oss fyllnadsmassor, berättar Nina Waara (S), avgående kommunalråd Haparanda.

Tullen behöver bra förutsättningar

Ingenting är ännu beslutat mer än att utredningar ska göras, men kommunalrådet har äntligen ett svar att ge sina medborgare.

– Vad som händer med gropen är den tveklöst mest ställda frågan till mig, säger Nina Waara (S).

Samtidigt är hon glad att kunna erbjuda marken till just tullen.

– En stor mängd narkotika flödar över gränsen och gängkriminaliteten klättrar upp genom landet. Tullen är en otroligt viktig aktör i vår kommun och det är viktigt att de har bra förutsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.