Staffan Sarbäck, universitetsdirektör LTU. Foto: SVT

Efter debattinlägget – nu skärper LTU sina krav

Uppdaterad
Publicerad

Luleå tekniska universitet (LTU) kommer framöver att förtydliga vilka krav de har på sina studentkårer, utöver det som har med studier att göra. Detta efter veckans debatt om sexism och rasism i kårens sångböcker.

Studentkårernas huvudsakliga uppgift är att medverka i utvecklingen av utbildningarna vid universiteten. De får en hel del pengar från lärosätet, sammanlagt 310 kronor per elev, varav 105 kronor kommer från staten och 205 från LTU. Med 7 500 helårsstuderande så blir det totalt 2 325 000 kronor.

Besluten ska förnyas

Studentkåren har så mycket jobb och inflytande att kårordförande arvoderas motsvarande studielånet och ofta tar studieuppehåll under ordförandetiden.

På LTU finns två kårer som har fått just kårstatus, men till sommaren löper den ut och besluten ska förnyas. Det är något som alltid görs vart tredje år.

Nya parametrar

När universitetsstyrelsen under våren tar nya beslut om vilka kårer som ska få finnas, så kommer nya viktiga parametrar finnas med i bedömningen, berättar Staffan Sarbäck, universitetsdirektör på direktör Luleå tekniska universitet.

De nya uppvärderade punkterna är värdegrund, hållbarhet och jämställdshetsfrågor.

– Alla de som vi vi vill göra affärer med, ha partnerskap med och utveckla vår verksamhet tillsammans med, ska dela ett antal värdegrundsfrågor med oss, säger Staffan Sarbäck.

”Har inte varit en tydlighet”

Det kommer att bli en självklarhet framöver för Luleå tekniska universitet.

Så det har alltså inte funnits förut?

– Nej, utan det har varit väldigt reglerat utifrån själva sakfrågan: Att nu handlar vi den här typen av tjänst, nu samarbetar vi i de här forskningsprojekten.

– Det har inte varit en tydlighet i upphandling eller överenskommelser i värdegrundsfrågorna.

Så det är dags nu?

– Ja, jag tycker det är dags nu generellt att jobba med den typen av frågor. Framför allt att vi är noga med vilka vi jobbar tillsammans med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.