Men de flesta elever valde istället friskolan i Kangos. Kangos Kultur– och ekologiskola hade 18 elever i juni. Några veckor senare kom det 26 nya elever från Tärendö och Junosuando, alltså mer än en fördubbling av elever över en sommar.
– Det har gått bra, givetvis har det varit mycket jobb men vi har en bra personalstyrka. Vi har fått jobba extra för att det ska fungera, säger Hillevi Wiss Kullebjörk, rektor på Kangos Kultur– och ekologiskola.
”Bra i Kangos”
Mia Krekula och hennes kamrater från Tärendö och Junosuando kämpade länge för att övertyga politikerna att spara på något annat i kommunen, så att de skulle få behålla skolan på hemorten.
Eleverna var oroliga att skoldagarna skulle bli långa från tidig morgon till sen eftermiddag på grund av pendlingen till Pajala.
– Det är klart att man är besviken, men det är bra även här i Kangos. Hade vi gått i skolan i Pajala skulle vi ha kommit hem typ klockan fem, men här har skolan ordnat så att vi kommer hem till Tärendö kvart över tre, säger Mia Krekula som går i nian i Kangos.
Kommit halvvägs
Tiden var knapp och det var en stor utmaning för skolan att rekrytera fler personal när 26 nya elever skulle börja till höstterminen.
– Det är ju ett problem som alla som har en skola tyvärr hamnar i att det är svårt att hitta legitimerade och behöriga lärare. Vi har lyckats halvvägs får jag väl säga, vi har vuxna på plats och vi har en lärare som är under utbildning som kommer att få en legitimation om något år, säger rektorn Hillevi Wiss Kullebjörk.