En delad bild där den vänstra sidan visar en grävmaskin som hanterar virke på sågverket i Glommersträsk. Den högra sidan visar Paul Björnsson, vd Stockhult Group, i en gul jacka Bakgrunden har snabba moln och ett skogsområde syns i fjärran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Anställda får jobba vid annat sågverk” – i klippet berättar Paul Björnsson, vd Stockhult Group, om den mer kortsiktiga lösningen efter branden. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Efter sågverksbranden i Kalix – så satsas det i Glommersträsk

Uppdaterad
Publicerad

Det omfattande branden på Rolfs såg i Kalix har fått omfattande konsekvenser för verksamheten. Planen är att bygga upp verksamheten igen men än så länge har arbetstillfällena flyttats över till Glommers Timber.

Det var natten till den 21 september som huvudbyggnaden på sågverket i Kalix totalförstördes i en brand.

Bolaget har snabbt ställt om och växlat upp produktionen i sågverket i Glommersträsk, 23 mil bort. Lägligt nog invigs under måndagen en ny sorteringslinje, som företaget investerat 25 miljoner i, för att göra sorteringen effektivare.

Medarbetarna får pendla

Anställda i Kalix har fått erbjudande att pendla till Glommersträsk.

– Vi utesluter inte att det blir en del helgproduktion i närtid här i Glommersträsk eftersom vi flyttat om väldigt akut, säger Paul Björnsson, vd Stockhult Group AB som äger sågverken i Kalix och Glommersträsk.

Andra medarbetare flyttas över till andra verksamheter i Kalix. Samtidigt för bolaget samtal med försäkringsbolaget och hoppas på en återuppbyggnad på Rolfs såg.

Maskinförare Sune Eriksson står utanför ett sågverk med hörlurar på huvudet. Bakgrunden visar en byggnad med fönster och material i olika färger som används i konstruktionen. En mikrofon med SVT-logotypen hålls framför personen. Markytan är grusig och osorterat byggmaterial syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man blir lite nervös” – hör arbetaren Sune Eriksson om tankarna efter branden. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.