Viktoria Björklund står framför en snötäckt bakgrund med träd och en båt i sikte. Personen har på sig en grå mössa och en brun, rutmönstrad kappa, vilket skapar en varm och stilren look i den kalla omgivningen. Det är en klar dag med en sval atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känns fantastiskt” – i klippet hör du Viktoria Björklund, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen, om att Nya Raketskolan slipper vite. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Efter skarp kritik – Kirunaskolan får godkänt

Publicerad

Problemen har varit många vid Nya Raketskolan i Kiruna. Skolan har fått skarp kritik och hot om miljonvite för lärarbrist och andra svagheter i undervisningen. Men nu avslutar Skolinspektionen sin tillsyn och ger grönt ljus.

– Det känns fantastiskt, säger Viktoria Björklund, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen i Kiruna.

I två års tid har den kommunala Nya Raketskolan har brottats med stora problem.

Nya Raketskolan i Kiruna

Kraftig underbemanning ledde till att huvudskyddsombudet tillfälligt stoppade verksamheten och på det följde allvarlig kritik och viteshot från Skolinspektionen.

Dessutom blev det uppenbart att den relativt nybyggda skolan hade så mycket fuktskador och mögel att lokalerna måste tömmas för renovering.

Slipper vite

Men nu har Skolinspektionen satt punkt i sin granskning och upphävt hoten om viten på totalt två miljoner kronor. När det gäller Nya Raketskolans mellanstadium har Kiruna kommun redovisat vad som gjorts för att komma till rätta med lärarbrist och utebliven undervisning. Men det är också så att mellanstadiet upphört som egen enhet på obestämd tid, och eleverna placerats på andra skolor.

Nya Raketskolans högstadium är intakt men har flyttat till andra lokaler. Enligt Skolinspektionen fungerar nu dess betygshantering och undervisning som den ska.

Svårt att rekytera

Även om situationen inte är lika sårbar som för ett par år sedan har kommunen fortfarande svårt att rekrytera lärare.

– Det är ju ett nationellt problem. Jag hoppas att man på högsta politiska nivå intresserar sig för att det är så få som vill utbilda sig till lärare, säger Viktoria Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Raketskolan i Kiruna

Mer i ämnet