Den nordligaste gruppen som får testa elchockvapnet är poliser i Piteå älvdal och inför starten 1 januari 2018 pågår nu utbildning av de poliser som ska använda vapnet.
– Vi ska använda det här nya vapnet i förebyggande syfte, istället för att vi ska hamna i situationer då det kan uppstå skador och det finns risk att vi kanske måste använda vårt tjänstevapen. Så det blir ett hjälpmedel i vardagen, säger Sara Sandberg som är huvudinstruktör för utbildningen.
Så fungerar elchockvapnet
Det nya vapnet går att använda på olika sätt, antingen genom att polisen skjuter vapnet på avstånd vilket innebär att två små pilar träffar kroppen eller i kläderna varpå personen får ström i sig. Ett annat alternativ är att trycka vapnet direkt mot kroppen och personen får ström i kroppen.
– När vi skjuter ut pilarna på avstånd innebär det att vi vill påverka muskulaturen så personen krampar och faller ihop och vi kan då ta kontroll över situationen.
Smärtsam erfarenhet
Sara Sandberg har inte själv testat hur det känns att träffas av vapnet men hon säger att alla som gjort det sagt att det innebär en kraftig smärta och att det gör väldigt ont.
Totalt deltar 800 i Sverige i försöket där hälften av poliserna testar vapnet och den andra hälften är kontrollgrupp som ska användas att jämföra med de som har haft tillgång till det nya vapnet.
Om två år när försöket är klart ska Umeå universitet utvärdera resultatet av testet och först efter det kan vapnet bli aktuellt i hela landet.