Det är veckans vegetariska dag och på menyn står potatisbullar på gymnasiebyn i Luleå. Yasamin Pedram är en av eleverna som äter här. Men hon tycker maten är under all kritik.
– Den här rätten innehåller är bara kolhydrater och inget protein. För oss som är vana att äta kött är inte det här tillräckligt, säger Yasamin Pedram som går i årskurs två på frisörprogrammet.
Väljer bort maten
Skolan i Luleå vill öka andelen vegetarisk kost i skolan som en del i kommunens klimatarbete. Men av eleverna i gymnasiebyn väljer en ganska stor andel att inte äta i matsalen de dagar det står vegetariskt på menyn om den vegetariska rätten inte, som idag, är potatisbullar eller pannkakor.
– Som mest äter 800 eller 850 elever i vår matsal. En dag när det står vegetarisk gryta på menyn kan den siffran vara 500, berättar Susanne Nyström, kokerska i i köket på Kungsfågeln i gymnasiebyn.
Det betyder att bortfallet vissa vegetariska dagar kan vara ett bortfall på 40 procent, det genomsnittliga bortfallet är 20 procent en vegetarisk dag.
– Jag antar att de äter någon annanstans den dagen, säger kokerskan Susanne Nyström.
Olika åsikter om den vegetariska maten
Men alla tycker inte illa om den mat som serveras utan åsikterna går starkt isär.
– Jag väljer ofta det vegetariska alternativet. Jag tycker den vegetariska maten är bra, liksom all mat i skolan, säger Elise Orre, åk 3 på teknikprogrammet.
– Jag tänker inte på om det är vegetariskt. Så länge det är gott så äter jag, säger Dencil Nanusel, som går samhällsprogrammet med idrottsinriktning.
För klasskompisen Harry Hedman gäller motsatsen. Potatisbullar är en av få vegetariska rätter han faktiskt tycker om.
– Jag väljer sällan vegetariskt. Det handlar om smaken, säger Harry Hedman.