Eleverna får välja köttfri dag

Uppdaterad
Publicerad

Det blev protester när Gällivare kommun införde en köttfri dag i veckan i skolor och förskolor. Nu står det klart att försöket kommer att fortsätta. Men nu får eleverna ett större inflytande.

I årskurs sex på Hedskolan håller man på att avsluta ett projekt om skolmaten i allmänhet och om kött kontra vegetarisk mat i synnerhet.

När Casper Andersson, Emil Hedström och Tim Israelsson redovisar sitt arbete vägs aspekter som näringsvärde, transporter och annan klimatpåverkan in i bilden Men även vad de tycker är gott och vad inte tycker om.

#vårtklimat

– Det är inte så gott att äta quorn och grönsaker, varför kan man ta typ god vegetarisk mat som potatisbullar, sallad, palt och pannkakor, säger Casper Andersson.

”Helst äter jag kött”

Diskussionerna om skolmaten har varit särskilt livlig efter att den köttfria dagen infördes för någon månad sedan. Men trots att eleverna har fått lära sig om sambandet mellan kött och klimatpåverkan har det inte bitit på alla.

– Nja, kanske lite. Men helst äter jag kött, säger Tim Israelsson.

Det var politikerna som pekade ut en tisdag i september som den första köttfria dagen. De ansvariga vid Matlaget, som ägs av kommunen och landstinget och som lagar maten till skolorna, anade att det skulle bli reaktioner.

Särskilt som den vegetariska rätten den dagen var bruna bönor och linsgryta.

– Det blev lite fel, men det gick ju så snabbt även för oss. Vi i  storköket ligger alltid sju veckor före i produktionen gentemot leverantören, säger Anki Haglund, vd vid Matlaget.

”Ett naturligt alternativ”

Det blev protester bland föräldrar, inte minst på sociala medier. Försöket med köttfria dagar fortsätter, men nu får eleverna ute på skolorna ett större inflytande.

– De väljer själv vilken dag de ska ha vegetarisk mat och de väljer vilken rätt de ska ha som vegetariskt alternativ. Då tror ag att det kommer att vara mindre fokus på att det är vegetariskt, säger Lena Sandberg, kostchef vid Matlaget.

Anki Haglund tillägger:

– Vi vill ju att det ska vara ett naturligt alternativ. Det ska inte vara vegetariskt, kött eller fisk. Det ska vara mat.

De började satsningen på bra vegetarisk mat för ett år sedan, men hittills har det bara minskat köttkonsumtionen med ett par procent. Frågan är hur det kommer att se ut ytterligare ett år framåt i tiden med en köttfri veckodag?

– Jag tror att det kommer att vara 20 procent och skolorna kommer att hålla fast vid en köttfri dag i veckan, säger Lena Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet