Emma Eliasson blir hedersmedlem i Kiruna AIF tillsammans med Börje Salming. Foto: Bildbyrån & Fredric Alm, TT

Eliasson och Salming hedersmedlemmar i Kiruna AIF

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen utsågs Emma Eliasson och Börje Salming som hedersmedlemmar i Kiruna AIF – någonting som inte händer ofta. Det var 15 år sedan föreningen senast utsåg någon ny hedersmedlem.

Både Emma Eliasson och Börje Salming startade en gång i tiden sina karrirären i Kiruna AIF. Emma Eliasson gick sedan vidare i karriären och har spelat för Luleå Hockey/MSSK där hon också varit lagkapten. Hon har också gjort många landskamper för Damkronorna. Numera är hon assisterande tränare för Luleå Hockeys J16 på killsidan.

”Den största kvinnliga spelaren”

Kiruna AIF:s motivering till varför Emma Eliasson blivit utsedd till hedersmedlem lyder: ”Emma är den största kvinnliga ishockeyspelaren med Kiruna AIF som moderförening. Hon har en diger meritlista med bl a OS-silver, VM-brons och SM-guld.

Emma har genom alla år alltid varit en god ambassadör för Kiruna och Kiruna AIF.”

”Har alltid varit en god ambassadör”

Den andra hedersmedlemmen, legendaren Börje Salming, lämnade Kiruna AIF när han gick vidare till Brynäs. Efter Brynäs blev det kontrakt med NHL och Toronto Maple Leafs. Salming har också spelat för Sverige i Tre Kronor.

Motivering till varför Salming blivit utsedd som hedersmedlem av Kiruna AIF:s styrelse lyder så här: ”Börje är en av de största ishockeyspelarna med Kiruna AIF som moderförening. Han har en meritlista som överträffar de flesta bl a 2 SM-guld, VM silver och brons, 17 år i NHL och han var den förste svenske ishockeyspelare att bli invald i Hockey Hall of Fame (1996), han har sitt nummer pensionerat och upphängt i Toronto och sedan 2016 även upphängt i Kiruna. Börje har genom alla år alltid varit en god ambassadör för Kiruna och Kiruna AIF.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.