En av kvinnorna som blivit utsatt av en av Norrbottens farligaste män.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tog inte länge tills allt spårade” – hör kvinnorna berätta om livet med mannen, som fortsätter begå brott. Foto: SVT

Elin levde ihop med farliga norrbottningen: ”Tror det krävs att någon dör”

Uppdaterad
Publicerad

På nio år har mannen dömts nio gånger för brott mot sex olika kvinnor. Elin och Sanna har båda levt med mannen – och nu berättar de om kampen att få honom dömd.

Mäns våld mot kvinnor i nordligaste Sverige har ökat de senaste åren. Detta trots att förre rikspolischefen sagt att det ska prioriteras lika högt som gängbrottslighet.

Även polisen har erkänt sitt misslyckande i årsrapporten för 2023.

SVT har granskat en man som klassas som en av Norrbottens värsta. Han är dömd nio gånger på nio år för brott mot kvinnor och hans tidigare offer berättar om oron då han snart släpps ut från fängelse.

Mannens mamma medbrottsling

Flera kvinnor har fått igenom kontaktförbud gentemot mannen, men det har inte stoppat honom. Han är dömd för att ha överträtt förbudet flera gånger, och även hans föräldrar har varit involverade.

Pappan ska ha kontaktat Sanna via Swish och mannens mamma har dömts för dataintrång då hon via sitt jobb tagit reda på telefonnummer till en annan kvinna som försökt byta nummer.

Elin: ”Behövs bara en gång för att gå illa”

Varje år behöver kvinnorna ansöka om förnyat kontaktförbud, och Elin och Sanna (som egentligen heter något annat) berättar hur tungt det har varit när överträdelserna har anmälts.

Det har tagit långt tid innan rättsväsendet har agerat.

– Det behövs bara en gång för att det ska gå riktigt illa. Jag tror att det krävs att någon dör innan han får ett längre fängelsestraff, säger Elin.

I klippet berättar Sanna och Elin om livet tillsammans med mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.